Vindkraften hotar våra hav och skärgårdar

Sverige står inför ett avgörande vägskäl i energipolitiken.

Ska vi ta tusen nya vindkraftverk om året i drift?

Ska vi ta tusen nya vindkraftverk om året i drift?

Foto: TT

Insändare2024-10-09 13:24
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kärnkraften har under lång tid varit en pålitlig och stabil källa till elförsörjning men den ensidiga satsningen på vindkraft hotar våra känsliga skärgårdar och kustmiljöer – från Östersjön till Stockholms unika skärgård.

För att ersätta kärnkraften krävs att vi bygger cirka 20 000 vindkraftverk på 20 år. Det innebär att 1 000 nya verk måste resas varje år – tre varje dag. Det innebär att områden längs våra kustlinjer, särskilt i Stockholms skärgård, riskerar att exploateras av stora och miljöskadliga vindkraftverk. Dessa hotar att förvandla våra vackra hav och skärgårdar till industriella kraftverk och riskerar att störa det rika djurlivet och därmed det marina ekosystem.

Vindkraftens påverkan är inte bara visuell. Tillverkningen av vindkraftverk kräver enorma mängder koppar, aluminium och cement som innebär en stor miljöbelastning redan i byggfasen. Dessutom har vindkraftverk en livslängd på endast 20 år medan kärnkraften kan leverera stabil energi i över 60 år. Att ersätta en enda kärnkraftsreaktor som Ringhals kräver cirka 1 927 vindkraftverk, som därmed innebär omfattande ingrepp i både landskap och ekonomi utan att säkerställa långsiktig energiförsörjning.

Vi ser redan nu hur Stockholms skärgård hotas av vindkraftsprojekt på internationellt vatten. Dessa projekt riskerar att omvandla regionens kust till en tysk, norsk eller brittisk vindkraftspark, där våra egna naturresurser utnyttjas för andra länders vinning.

Samtidigt riskerar EU nya elregler att driva upp de svenska elpriserna med upp till 20 procent år 2024. Istället för att gynna svenska hushåll och företag, exporteras billig el när det blåser och importeras dyr el när det är vindstilla. Detta är en direkt följd av nedstängningen av kärnkraftsreaktorer, något som drevs igenom av tidigare regeringar med stöd av Miljöpartiet och Centerpartiet.

Vi måste prioritera en energipolitik som värnar om våra hav och skärgårdar och som samtidigt levererar stabil och pålitlig energi. Kärnkraften, tillsammans med vattenkraften, har tjänat oss väl och kan fortsätta göra det i framtiden om vi satsar på långsiktiga lösningar. Det är hög tid att sätta framtidens behov i fokus och sluta förlita oss på kortsiktiga, orealistiska lösningar i form av vindkraft.