Den vindkraftspark på 370 verk som kommer att placeras 20 kilometer från Gotland och 30 kilometer från Öland och som döpts till Aurora. Med vindkraftverk som är 70 meter högre än Eiffeltornet (som bara mäter 300m).
Den är planerad att läggas mitt i flyttfåglarnas E4, från norr till Afrika i söder och som även är både sillgrisslornas och tordmularnas födoplats i urminnes tider. Då pratar vi inte om enstaka fåglar, utan cirka 70 procent av alla sillgrisslor och tordmular hittar sin mat där.
När vi kommer till fåglarnas flyttstråk på våren och hösten så flyger de beroende på vindar och väder. Inte spikrakt på kartan eller på order av någon skrivbordsingenjör som planlagt fåglarnas flygväg. Så självklart så kommer de att kollidera med något av alla rotorblad på några av de 370 vindkraftverk, som är tänkta att placeras där.
Länsstyrelsen på Gotland sade skarpt Nej till detta. Den avgående landshövdingen körde över hela beslutet och gav klartecken till det i stället.
På frågan från media varför det gavs klartecken till projektet så blev svaret att i och med klimatförändringarna globalt nu hotar den biologiska mångfalden, så var det positivt att göra tvärtom lokalt för att rädda den biologiska mångfalden globalt.
Nu kommer jag till självaste vindkraftsverken. Deras rotorblad kommer nämligen att erodera över tid, på grund av förslitning från väder och vind.
Där har inte projektet gjort någon risk och konsekvensanalys utifrån ett miljöperspektiv, utan helt och hållet förlitar sig på regeringens riktlinjer med hänvisning till den gröna omställningen, 2030.
I stället har ett universitet i Skottland, University of Strathclyde räknat på hur många kilon dessa blad släpper ifrån sig i form av mikroplaster och de har kommit fram till att ETT vindkraftverk kommer att släppa ifrån sig cirka 60 kg mikroplaster som består av Epoxy och Bisfenol A (BPA) under sitt första år, som går rakt ut i havet.
Med en medellivslängd på 15 år så kommer det att bli ca 330 000 ton plast och skräp från alla 370 vindkraftverk som är planerade till havs.
Ta med i beräkningen att ett kilo Bisfenol A (BPA) kan förorena 10 biljoner liter vatten, 10 000 000 000 liter!
Då har WHO sen 2017 en rekommendation på att dricksvatten endast får innehålla 0,0000001 gram Bisfenol A (BPA) per liter vatten.
Är vår Östersjö värd att offras i ”den gröna omställningens namn”?
Det här är siffror som alla borde få veta innan, så att vi som ska leva några år till kan ta ställning till om vi vill ha en vindkraftspark som lyser upp vår horisont som ett tivoli om natten och som samtidigt förorenar Östersjön!