Visby behöver ett bättre havsbad

Här byter man om vid Visby Havsbad.

Här byter man om vid Visby Havsbad.

Foto: Ronald Hedblad

Insändare2024-07-05 09:34
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En inte alltför solig dag under politikveckan nere vid Kallis – Visbys havsbad. Många badar trots det ganska kalla vattnet, men de flesta står tvekande på stranden. Var kan man byta om? Kommunen har placerat en bänk där man också kan hänga sina kläder på fem (5) krokar, men ska man bada får man krångla på och av med sina badkläder under en handduk som man förhoppningsvis har med sig.

Hur kan man i Sveriges turiststad nummer 1 ha ett så uselt utformad badplats, då det vid riktigt varma sommardagar dräller av folk som vill bada? Var ska man byta om och sitta då man soltorkar? På hala stenbumlingar ner mot vattnet eller i sanden som man sen ska bli fri från?

Nej, ta bort stenarna och bygg en soltrappa istället, där man kan soltorka på dagen och titta på solnedgången mot kvällningen. Dyrt? Kanhända, men fanns det pengar till kryssningskaj och en ful bro över färjeleden kanske en investering till ett känt fint havsbad kan löna sig bättre. Sandplätten som nu mest är en utställningsplats för bikinibrudar klarar vi oss utan och kan ersättas av ett fik som kan bidra till bygget med en bra hyra för läget. 

Går vi hundratalet meter norrut hamnar vi på nästa problem med stranden: de återkommande vårliga reparationerna av hålen i strandpromenaden. Om man tittar ut över vattnet i vinkeln vid Kruttornet, kan man se att stora stenar ligger ute i vattnet både norrut och söderut ungefär ett varpkast ut i vattnet. Men rakt utanför, där hålen i asfalten är på vårarna och där vattnet under höststormar sprutar över, där finns inget skydd som bryter vågorna innan de med kraft slår mot muren! Där kan man lägga stenarna från Kallis och snarast sätta igång att med gotländsk kalksten bygga soltrappan vid Kallis!