Ägandet i bolagsform och av icke mantalsskrivna har under en längre tid ökat. Visbybor har i många år uttryckt oro för att stadsdelen ska förvandlas till en ”sommarkuliss” med minskad befolkning och nu förefaller det som om farhågorna börjar besannas.
Dessa förändringar och dess följdverkningar kan inte regionen göra något åt med nuvarande lagstiftning varför Miljöpartiet, som vi skrivit om tidigare, vill titta på möjligheten att utreda boplikt nationellt, vilket givetvis är en lång process då det handlar om en lagändring.
Men för just Visby innerstad finns det faktiskt andra möjligheter att relativt snabbt göra det möjligt för regionen att styra i alla fall funktionen i byggnaderna.
Vi vet att det 1995 fanns fyra hotell i Visby som till 2015 hade ökat till 38. Under samma tid ökade restaurangerna från 12 till 45 samt ett 20-tal caféer och vi tror inte att utvecklingen därefter stannat upp. Vi tycker inte att det är rimligt att enskilda fastighetsägare helt utan möjligheter till bedömning från regionen kan omvandla lokaler till vilken verksamhet som helst.
För att styra över utveckling i världsarvet behöver regionen utarbeta en ny detaljplan där man tar kontroll över hur innerstadens fastigheter ska användas, med utgångspunkt i hur de används idag. Hur många hotell och restauranger är det rimligt att hysa innanför Visbys gamla murar? Var bör dessa ligga om friktionen mellan boende och verksamheter ska bli så liten som möjligt? Om vi vill ha en levande innerstad året runt, bör boende vara prioriterat. Om detta bestämmer regionen själva och kan påbörja arbetet utan fördröjning.
Miljöpartiet tycker att det är hög tid att ställa krav på fler myndigheter att ta allvarligt på utvecklingen i världsarvet. Det är dags för Riksantikvarieämbetet, som har ansvar för världsarven i Sverige, att se till att det tas fram uppdaterade underlag för Visby innerstad. Detta för att vi ska ha en god kunskap av vad som händer i innerstaden.
Miljöpartiet kommer därför i höst uppmana, gärna i samarbete med andra partier och organisationer, Riksantikvarieämbetet om att uppdatera kunskapen om förändringarna i Visby innerstad samt att motionera i regionfullmäktige om ett uppdrag till samhällsbyggnadsförvaltningen att redan nästa år påbörja en förändring av den nuvarande detaljplanen.
Visby världsarv, kuliss eller levande innerstad?
Som tidningen Horisont visat i sitt senaste nummer, sker stora förändringar i Visby innerstad vad gäller ägarstrukturen.
Innerstaden snett från ovan.
Foto: Henrik Radhe/arkiv
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.