Visbys vattenförsörjning och Tingstäde träsk

I översiktsplanen (som gäller för hela ön) har regionen tagit ställning gällande kalkstensindustrin kontra vattenförsörjning.

"Det här är allvarligt! Det finns ingen reservplan för vatten till Visby samtidigt som expertmyndigheterna visar på risken med fortsatt storskalig kalkbrytning!".

"Det här är allvarligt! Det finns ingen reservplan för vatten till Visby samtidigt som expertmyndigheterna visar på risken med fortsatt storskalig kalkbrytning!".

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2023-08-30 08:50
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man konstaterar:
Nya tillstånd till kalkbrytning och täktverksamhet kan endast komma ifråga om det är klarlagt att den planerade verksamheten inte äventyrar den framtida vattenförsörjningen.”

Vi som bor i Visby får hälften av vårt vatten från Tingstäde träsk. Det grunda träsket är avgörande för att boende i Visby ska få vatten i kranen! 

Men Tingstäde träsk är hotat! Det finns ett vattenskyddsområde som gäller Tingstäde träsk och några grundvattentäkter. Inom skyddsområdet får inget ske som skadar. Man får till exempel inte gräva djupare än tre meter över grundvattennivån. Skyddet gäller däremot inte det som händer strax utanför skyddsområdet.

Vi har en storskalig kalkbrytning nära Tingstäde träsk. I MÖD dom M 1579-20 visar Naturvårdsverket, länsstyrelsen, SGU och Naturskyddsföreningen på Gotland att brytningen kan påverka eller påverkar Tingstäde träsk. 

Jag frågade vattenansvariga på Region Gotland vad som händer om Tingstäde träsk skadas, finns det någon reservplan? 
Fick svar att under en kortare tid kan vattnet ersättas med grundvattentäkter. Men om skadan är allvarlig och permanent. Finns ingen reservplan!

Det här är allvarligt! Det finns ingen reservplan för vatten till Visby samtidigt som expertmyndigheterna visar på risken med fortsatt storskalig kalkbrytning!



Cementa (Heidelberg Materials) nedtonar riskerna med sin kalkstensbrytning. Och de förlorar inte mycket när skada uppstår. På Cementas samrådsmöte frågade jag om de har avsatt pengar för att hjälpa gotlänningarna med vatten den dag det behövs, till exempel till ett avsaltningsverk till Visby när Tingstäde försämras. Fick ett nekande skratt tillbaka. Jag frågade vad Region Gotland ska göra om träsket inte längre går att använda för Visbys vatten. 

– Då får Region Gotland stämma oss, sa Cementas representant.

Nu i höst lämnar Cementa in sin ansökan om fortsatt extremt storskalig kalkstensbrytning. En verksamhet som skadar grundvattnet i närområdet och hotar träsket. Företaget har duktiga lobbyister och experter och jurister. De har makt att påverka både industrin och regeringen. 

Vi i Miljöpartiet kräver att Region Gotland i tillståndsprövningen framför det som står i översiktsplanen om vatten och kalkbrytning. I mark-och miljödomstolen förutsätter vi att regionens juridiska ombud framför att vattnet inte får äventyras.