Vitamininjektion för Gotlands ekonomi

Återstartspaket med julig touch.

Återstartspaket med julig touch.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Insändare2021-12-13 05:33
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Stora delar av samhället har på olika sätt påverkats negativt av pandemin. Näringsliv, föreningsliv och kulturutövare har haft en mycket ansträngd tid med pandemieffekter och restriktioner. Vi har alla påverkats och behöver därför nu göra insatser för en återstart. 

Alliansen på Gotland, tillsammans med den samlade oppositionen, har enats om ett återstartspaket med stödåtgärder för det gotländska samhället. På regionfullmäktiges sammanträde i december lägger vi därför gemensamt fram ett förslag om ett paket som omfattar 31 miljoner kronor. Det är ett av de största stödpaketen vi beslutat om någonsin.

Finansieringen av detta stödpaket möjliggörs av det överskott som Region Gotland uppvisar år 2021. Det är fortsatt viktigt att vi har en försiktig och ansvarstagande utgiftspolitik, för att säkerställa buffertar för oväntade utgifter och kommande kriser. Som den statliga Återstartsutredningen (SOU 2021:77) konstaterar så kommer de offentliga insatserna behöva finnas kvar under ett antal år om bland annat kulturlivet ska kunna återgå till samma läge som innan pandemin. Vi instämmer i det.

I det återstartspaket som tagits fram finns bland annat stöd till Gotlands Filmfond och Gotland Grönt Centrum. Den största enskilda andelen pengar går till landsbygdsutveckling för bland annat förstärkning av utveckling och attraktionskraft i våra serviceorter. Utöver detta även ett stort belopp till idrotten och föreningslivet, så att de kan återrekrytera medlemmar och ledare. På det viset hoppas vi kunna stimulera till mer rörelse och aktivitet för ökad folkhälsa. 

Dessutom inkluderas stöd på 100 000 kronor vardera till Gotlands två kvinnojourer. Deras arbete mot våld i nära relationer är alltid viktigt, men har varit särskilt viktigt under pandemin.

Sammantaget blir detta sjätte stödpaket en vitamininjektion på sammanlagt 31 miljoner kronor – till näringsliv, föreningsliv och kulturutövare som ska återstarta sin verksamhet och komma starkare ur krisen. Med rätt använda medel kan detta leda till nya satsningar och fler företag på ön. Det kommer inte ensamt att lösa problemen, men vi tycker det är ett bra komplement till de statliga insatser som gjorts och görs under den här svåra tiden.

Därför hoppas vi att regionfullmäktige fattar ett klokt beslut den 13 december och att dessa stöd lägger grunden för ett framgångsrikt 2022.