Vräkning av koloniodlare på Hemse

Olika falla ödets kolonilotter. Detta foto är inte taget på Hemse.

Olika falla ödets kolonilotter. Detta foto är inte taget på Hemse.

Foto: Axel Hilleskog

Insändare2023-05-26 11:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har några frågor om hur Region Gotland handskas med våra skattemedel. En tjänsteman på regionen har upptäckt att de har parkmark på Hemse. Där finns i dag kolonilotter som brukas av Gotlandshems boende. Kolonilotterna kom till på 70-talet tack vare pådrivande hyresgäster. Gotlandshem ordnade vatten och gjorde en kompost, jord-, bark-plats på 90-talet. De asfalterade och göt ner järnbalkar med cementväggar.

Detta ska nu enligt regionen rivas, flyttas till en gräsyta som Gotlandshem äger. Vilket materialslöseri. Vad ska regionen ha platsen till? Gotlandshem är ju helägt bolag av Regionen. De säger att vi måste arrendera marken och det kan vi inte göra utan en förening. Lotterna ska också vara öppen för alla, Men varför går inte regionen ut med att det finns odlingsmöjligheter. Det är ju inte att vi ska betala arrende för marken och för vattnet som är problemet för oss som odlar, utan det administrativa, att bilda en förening. 

I regionens stadsodlingsstrategi står det:
"Odlande och utevistelse är aktiviteter som inte kräver stora investeringar som privatpersoner. Att arbeta för att göra odling möjligt för alla som vill är viktigt. Inte minst eftersom denna aktivitet också för med sig mervärden med förbättrad folkhälsa, ökad integration, möjlighet till sociala möten, ökad hållbarhet för staden då odling gynnar biologisk mångfald och ger renare luft."


Det finns fler områden på Hemse som utnyttjas för privat bruk, betalar dom arrende för det?
Regionen har ju anställt en person som ska göra Hemse, Klinte och Slite trevligare. Har hon kontaktats av tjänstemannen som har tagit upp ärendet? 
Var finns det sunda förnuftet och medmänskligheten?