Vuxenpsykiatrins arbete – en lägesrapport

Som chef inom vuxenpsykiatrin på ön vill jag säga något om vårt arbete.

Antalet självmord har inte ökat, även om utryckningarna i sådana ärenden blivit fler.

Antalet självmord har inte ökat, även om utryckningarna i sådana ärenden blivit fler.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2020-09-15 22:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vår huvuduppgift, när allt spetsas till, är att rädda liv. På så vis är psykisk sjukdom som vilken sjukdom som helst. Vi håller oss uppdaterade på forskningsläget för att kunna ge den vård och behandling som fungerar bäst. Mycket kunnande finns inom det psykiatriska området, men också nya rön som manar till förändring. Psykiatrin är i ständig rörelse. Det vi gjorde förr är inte alltid är det vi gör nu. Förr var gränsen mellan psykisk ohälsa och allvarligare psykiatriska tillstånd ganska oklar. Det är djupt mänskligt att känna psykisk ohälsa som ångest, stress och nedstämdhet, det är sällan något som i sig kräver insatser från psykiatrin. Den psykiska ohälsan i stort är en samhällsfråga, inte en psykiatrisk fråga. 

Psykiatrin finns när tillstånden blir allvarligare, när kontrollen över beteendet går förlorad eller livslusten försvinner, eller kombineras till svåra problem att orka eller klara vardagen. För personer med frekvent självskadebeteende har utvecklingen gått mot att se tvångsåtgärder och inneliggande vård som riskfyllt. Förr var det vanligare att tvinga till vård, nu visar nyare forskning att det snarare förvärrar ett självskadebeteende än tvärtom.

För att minska riskerna har en del personer fått möjlighet att själva avgöra behov av inläggning. Syftet är att ersätta självskadebeteenden med självvald inläggning tills andra sätt att hantera svår ångest eller kraftfulla impulser tränats in. Det finns stöd för att det i längden underlättar för en person att orka med sitt mående och utveckla strategier för att klara av att leva. 

Blåljusutryckningar har ökat för personer som hotar ta sitt liv, eller som rentav försökt. Det gäller i riket, inte bara här på ön, och hänger nog delvis ihop med den ändrade synen på tvång och inläggning. Antalet självmord ökar dock inte. Hos oss har tvångsåtgärder minskat med 85 procent sedan vi började med självvalda inläggningar.

I grund och botten stärker det människors känsla av autonomi och ökar chanserna till överlevnad på sikt. Vi har en dialog med polis och annan akutverksamhet om hur vi bäst förstår och hanterar situationer som uppstår. Det finns utmaningar i psykiatrin i hela landet, med underbemanning ibland och svårigheter att uppnå kontinuitet i vissa yrkesgrupper. Vår verksamhet är ändå stabil i grunden. Alla ska kunna lita på att vi finns när det verkligen behövs.