Årets julhandel var som vanligt intensiv. HUI research förutspår ett nytt försäljningsrekord med en omsättning på 77,7 miljarder kronor i december. Några av de mest populära julklapparna är elprylar. Det kan vara en mobiltelefon, en eltandborste eller en batteridriven leksak. De senaste fem åren har årets julklapp varit en elpryl. Förra året var det robotdammsugaren, i år är det VR-glasögonen.
För många av oss är det en självklarhet att köpa och använda ny elektronik. Det är produkter som gör vardagen enklare och roligare. Samtidigt är elavfall den avfallssort som ökar mest i världen. Hushållen på Gotland förvarar i genomsnitt 6 kilo förbrukade batterier och elprylar, enligt en beräkning som Batteriåtervinningen har gjort. Totalt blir det drygt 150 ton bara i länet och volymerna ökar för varje år.
Batterier och elprylar innehåller metaller som är viktiga naturresurser. Ju mer som kommer tillbaka in i kretsloppet, desto mindre nya metaller behöver brytas. Redan i dag håller vissa metaller på att ta slut. Och när metallerna är slut är de slut för evigt.
Som tur är finns det mycket vi konsumenter kan göra för att förbättra situationen.
Om du har en fungerande elpryl, till exempel en skruvdragare eller en spelkonsol, kan du dela den med andra. På så sätt minskar behovet av nytillverkning. Samma gäller om du har en elpryl som du inte längre använder men som fungerar. I sociala medier finns mängder med delningspooler och loppisgrupper. Om elprylen inte fungerar och inte går att laga, ska den återvinnas. Och faktum är att återvinning aldrig har varit lättare än nu. Sedan oktober förra året tar butiker som säljer elektronik emot din gamla produkt när du köper en ny. Batterier och elprylar är dessutom bland det smartaste du kan återvinna. Återvinningsgraden är väldigt hög, ibland nära 100 procent och metaller kan återvinnas igen och igen i all oändlighet.
Med en liten insats kan du göra stor skillnad. Delning, återanvändning och återvinning är exempel på det. En god princip är att alltid göra sig av med din gamla produkt innan du köper en ny. På så sätt minskar vi utarmningen av jorden och kan med gott samvete glädjas åt årets julklappar.