Svar på insändare publicerad 27 mars.
Sedan några år tillbaka pågår ett förbättringsarbete på regionens återvinningscentraler med målsättningen att förbättra servicen och ta rätt betalt i enlighet med lagstiftning och fattade beslut.
2017-04-09 publiceras en artikel på Helagotland.se, där det påstås att hushållen får betala för regionens misstag, det vill säga att verksamhetsavfall kunde lämnas till Region Gotlands återvinningscentraler gratis och därmed undergräver de privata avfallsaktörernas marknad.
Det visade sig att vissa kunder fick betala i enlighet med taxan för hushållsavfall (100 kronor) och andra i enlighet med den prislista som beslutades om 2009 (1 000 kronor). Det är det vi arbetar med att ändra på. Det föreligger ingen prishöjning.
Vi har en skyldighet att behandla alla kunder lika, men det kommer alltid att vara en bedömning från fall till fall hur avfallet har uppkommit och i vilken omfattning. Kunder som har frågor eller anser att de blivit felbehandlade är välkomna att vända sig till teknikförvaltningens kundtjänst och få hjälp med sina ärenden.
Region Gotland har i enlighet med Miljöbalken ensamrätt på det avfall som normalt uppstår i hushåll. Det gäller framförallt matavfall och brännbart men det gäller även avfall från mindre underhållsarbeten och reparationer i bostaden.
Ensamrätt innebär att alla hushåll och verksamheter på Gotland ska lämna sitt hushållsavfall till Region Gotland i enlighet med avfallsföreskrifter och avfallstaxa.
Avfall från omfattande renovering, byggnads- eller rivningsarbeten har Region Gotland inte ensamrätt på. Det betyder att bygg- och rivningsavfall kan lämnas till valfri avfallsmottagningsanläggning och Region Gotland ser gärna att bygg- och rivningsavfall lämnas till andra aktörer på Gotland som alla gör ett strålande jobb.
Avgiften på 1 000 kronor är framräknad för att spegla den privata avfallsmarknadens prissättning på en blandning av motsvarande fraktioner: behandlat och impregnerat trä, blandat brännbart grovavfall, gips, isolering och deponirest.
Det finns också ett hållbarhetsperspektiv att beakta. Om vi på Gotland vill att mängden avfall ska minska, att avfallstaxor och avgifter ska sänkas, så måste vi alla hjälpas åt och tänka efter innan vi river ut och bygger nytt. Om vi ändå väljer att bygga nytt – så finns det kanske möjlighet att sälja eller lämna vidare till återbruk. Tillsammans kan vi göra skillnad, vi kan få produkter och material att leva längre och på så sätt minska åtgången på energi och råvaror.