Smarta papperskorgar ersätter gamla

Avfall2019-10-18 18:32
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändare med rubriken  ”Hur tänkte ni nu, om papperskorgar” i GA den 10 oktober.
Region Gotland har tagit fram en ny Avfallsplan för åren 2020-2030 som är ute på samråd till 31 november.
Flera av delmålen siktar mot ett sopkorgsfritt Gotland år 2030. Med det menas att antalet sopkorgar med blandat avfall i ska minskas och ersättas med fler möjligheter att sortera sitt avfall på offentlig plats. På så sätt kan vi minska våra kostnader för avfallshantering och öka återvinningen. Speciellt viktigt är återvinningen av plast, så att användningen av fossil råvara för framställning av plast kan minska.
Istället för en sopkorg för blandat avfall, kanske du nästa gång möts av flera smarta behållare med möjlighet att sortera plasten för sig. På Gotland finns ett stort engagemang för vår ö. Det är många som tar ett stort ansvar, städar stränder och vägrenar, plockar upp skräp eller tar med sig grannen på en skräp-promenad.
Tillsammans kan vi lyckas uppnå inriktningsmål nummer sex i Region Gotlands Avfallsplan: "År 2030 är Gotlands stränder, natur och gatumark skräpfria". Just nu genomför vi ett antal samrådsmöten på Gotland gällande Avfallsplanen. Läs om mötena och du kan gärna tycka till om Avfallsplanen på Region Gotlands hemsida: www.gotland.se/samradavfallsplan

Läs mer om