Skolsatsning för idag och imorgon

Vi satsar på språkutvecklande lärande i förskola och skola, skriver Brittis Benzler, Lisbeth Bokelund och Johnny Wiberg från de röd-gröna i BUN.

Vi satsar på språkutvecklande lärande i förskola och skola, skriver Brittis Benzler, Lisbeth Bokelund och Johnny Wiberg från de röd-gröna i BUN.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Barn2018-06-20 13:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att barn och unga får en bra start i livet och går i en skola där alla elever får möjlighet att lyckas är vår viktigaste framtidssatsning. Att fullfölja skolan ger en ung person större möjligheter i livet, och en bättre hälsa. Att människor utbildar sig är också grunden för att såväl näringsliv som regionen ska kunna utvecklas positivt.

Det är därför vi satsar mycket på förskola och skola, mer än de flesta andra kommuner och har en högre personaltäthet i skolverksamheterna. Så vill vi ha det också i framtiden. Skolan har som andra verksamheter bidragit i regionens ekonomiska kris, 43 miljoner ska sparas över tre år. Samtidigt har budgeten ökats, när antalet barn och elever blir fler. Att region Gotland satsar mer än andra tas ibland som intäkt för att det är enkelt och möjligt att genomföra än större besparingar. Nu senast när alliansen (M-C-L) föreslår att en planerad besparing på ledning och administration i hela regionen, istället ska riktas enbart mot skolans verksamheter.

Det säger vi nej till. Det är inte enkelt att spara utan att försämra verksamheten för barnen. En del höga kostnader beror på sådant som är svårt att påverka, till exempel kostnader för skolskjuts. Att trots friskolor och fritt skolval behålla en struktur med skolor och förskolor väl spridda över ön ger också en dyrare verksamhet.

Det finns möjlighet till en ännu bättre skola på Gotland. Utvecklingsarbete pågår på många sätt för att fler elever ska nå skolans mål. Vi satsar på språkutvecklande arbetssätt i förskola och skola, då blir barnen duktigare på att läsa och skriva. Vi deltar i två olika satsningar för att verksamheterna ska bli bättre på att möta barn och elevers olikhet, då får alla barn, men kanske särskilt de med olika funktionsnedsättningar bättre möjligheter att klara skolan.

Vi har just avslutat ett samarbete med Skolverket kring nyanländas lärande, så att de eleverna så snabbt som möjligt ska kunna nå läroplanens olika mål. Vi vill ha dessa och andra utvecklingssatsningar för barn, elever och medarbetare i fokus under nästa år, inte hantera en ytterligare besparing.