För femte året i rad har Östsvenska Handelskammaren och 100-listan undersökt hur det ser ut med kompetensen och jämställdheten i bolagsstyrelserna på Gotland, Sörmland och Östergötland. Sammanlagt har 350 större företag i regionen undersökts, inklusive de 50 som har högst omsättning på Gotland. Årets resultat visar att utvecklingen går åt rätt håll, men att behovet fortfarande är stort av idogt arbete för fler kvinnor i styrelserummen och på vd-poster.
Sammantaget i de tre regionerna är 23 procent av styrelseledamöterna kvinnor och 11 procent av företagen har en kvinna som vd. I de gotländska styrelserummen har andelen kvinnor ökat med 4 procentenheter sedan föregående år, och landar på 24 procent. Andelen kvinnliga vd:ar på Gotland har dock minskat från 14 till 10 procent under ett år. Då den generella statistiken visar att de bolag som har fler kvinnor i styrelsen också oftare har en kvinna som vd, är förhoppningen att den siffran ska vända upp igen. Talande är att i de fem gotländska bolag som har en kvinna som vd, är 46 procent av styrelseledamöterna kvinnor. Jämställda styrelser är alltså mer jämställda i sitt val av vd.
Jämställdhet i styrelserummen och på vd-poster ger mycket mer än snygg statistik. Flera studier, bland annat en färsk av Nordea, visar att jämställda styrelser ger högre avkastning. Även en blandad ålder på ledamöterna ger goda effekter för bolagets utveckling. Dessutom, med bättre affärsmässiga resultat och inkluderande ledning blir företag mer attraktiva när de ska rekrytera nya medarbetare – och styrelseledamöter.
Ännu har många bolag en lång väg att vandra för att nå ökad jämställdhet och därmed bättre lönsamhet. Anledningarna till det är flera. Vilken orsak som än ligger bakom, behövs mer kunskap om hur och varför mer mixade styrelser bör eftersträvas. Det gäller könsfördelning, men också ålder och bakgrund har visat sig ha goda effekter för ett företags utveckling. Vilket företag vill inte uppnå bättre resultat?
Den 17 oktober hålls Företagardagen i Visby. Syftet är att erbjuda näringslivet inspiration, kunskap och nätverk, med utgångspunkt i de globala målen. 100-listan kommer att finnas på plats och bland annat diskutera hur vi kan arbeta med kompetens och jämställdhet i gotländska bolag. Vi kommer även att presentera vår ovan nämnda rapport om hur det står till med jämställdheten i våra regionala bolag i dag. Vi hoppas träffa och prata med många företagare som är intresserade av att öka sin lönsamhet på Gotland.
100-listans arbete behövs fortfarande
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.