Det borde vara en bra och tillfredsställande lösning. Men så är det inte. Stora delar av ön har inte möjlighet att få ansluta sig till det kommunala nätet.
Generellt sett så är systemet gammalt och dåligt underhållet. Det har lett till att det till viss del inte kan leverera till full kapacitet. Vilket i sin tur leder till att man inte godkänner nya anslutningar.
Om man jämför Gotland med Öland, som har likartade förutsättningar, så är det en helt annan bild på Öland. Där är VA-systemet väl utbyggt över hela ön. På Öland handlar det emellanåt om tvångsanslutning av fastigheter som inte vill ansluta sig, medan vi här på Gotland alltså nekar anslutningar.
Ett alternativt sätt är enskilda avloppslösningar. Men där skärper miljöenheten sina krav undan för undan och gör det svårare att få enskilda avloppslösningar godkända.
Till exempel godkänner miljöenheten ytterst få minireningsverk, trots att dessa har väldokumenterat god rening av avloppsvatten. I de fall man godkänner minireningsverk så kräver man att dessa kompletteras med infiltrationsbädd eller markbädd.
Det gör sammantaget att det blir väldigt dyra lösningar. Det gör också att de platser som inte har förutsättningar för infiltration inte heller kan använda den alternativa lösningen med minireningsverk.
På det här sättet försvårar Region Gotland för byggandet på landsbygderna.
Från Hela Sverige skall leva Gotland vill vi därför se en förändrad inställning hos Region Gotland i VA frågan. Högsta prioritet är en utbyggnad av VA-nätet så att större delar ön täcks in.
Ett förslag som väcktes vid Hela Sveriges VA-seminarium nyligen var att regionen borde prioritera vatten till hela Gotland, eller åtminstone de områden som har vattenbrist.
Där anslutning till det kommunala avloppsnätet nätet då inte erbjuds måste en mer välvillig inställning till enskilda lösningar tillämpas. Där det inte lämpar sig med infiltrationslösningar borde minireningsverk vara ett godtagbart alternativ. Även utan kompletterande infiltrationsbädd.
Den dåliga VA-infrastruktur som Gotland har samt den njugga inställning till byggande utanför tätorterna som präglar VA-enheten och miljö- och byggnämnden i Region Gotland, bidrar i hög grad till bostadsbristen på Gotland och avfolkningen av landsbygderna.
För Hela Sverige skall leva, Gotlands styrelse