Så kan ni rädda Arlandaflyget

Arlanda, nu med försämrade förbindelser med Gotland.

Arlanda, nu med försämrade förbindelser med Gotland.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Bromma2019-06-24 18:41
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Morgonflyg till två flygplatser vill alla ha, men vilket ansvar tar Region Gotland och de statliga myndigheterna?

Många som flyger till Stockholm gör det via Bromma, men samtidigt är flygtrafiken till Arlanda en förutsättning för att vi som bor och driver verksamhet på ön kan resa vidare ut i Sverige, Norden, Europa och Världen. Antalet personer som reser med flyg till och från Gotland har ökat kraftigt, 2001 flög 296 000 personer inrikes till/från Visby Airport och 2018 var det 454 000 passagerare.

En avgörande faktor är priset, år 2000 kostade en tur- och returbiljett 5 till 6 000 kronor. För att sänka biljettpriset gjorde några lokala entreprenörer det omöjliga och startade ”Gotlandsflyg”, i dag har Gotlandsflyg (Sverigeflyg) köpts upp av flygbolaget BRA vilka nu kämpar för att överleva.

Som en följd av klimatdebatt som pågår i vårt samhälle, ser vi att resandet i ”tjänsten” minskar. Fortsätter passagerarsiffrorna att vika, kommer det att pressa Swedavia till ett val. Att fortsätta hålla igång Bromma flygplats för miljarder i underhåll eller att fortsätta satsa på utvecklingen av Arlanda och sitt prestigeprojekt ”Airport City Stockholm” som har börjat att byggas.

Globalisering pågår och vi på Gotland behöver i dag snabba kommunikationer ut i världen. När SAS då ger beskedet att man drar in morgonflyget från ön och kvällsflyget till ön är det en katastrof för öns utveckling. Det begränsar oss gotlänningar var vi kan resa över dagen och vi kommer få bo på hotell, när vi ska flyga ut i världen eller hem till vår ö.

Varför man tar detta beslut vet vi inte, men Vi tror att en bidragande faktor är att Region Gotland och myndigheter på ön väljer att huvudsakligen flyga med BRA vid sina resor till Stockholm. Motiveringen är i regel att det är lättare/snabbare att resa in till Stockholms City. Vilket inte stämmer – det tar samma tid att resa med Flygbussen från Bromma som att ta det miljövänligare alternativt Arlanda Express från Arlanda.

Ska vi ha ett morgonflyg till Arlanda i framtiden måste Region Gotland, Länsstyrelsen, Försäkringskassan, Polisen, Åklagarmyndigheten, Tingsrätten, Skatteverket, Försvarsmakten, UHR, Kronofogdemyndigheten, CSN, Trafikverket, Skogsstyrelsen, Kriminalvården, Riksankvarieämbetet, Transportstyrelsen med flera börja ta ett helhetsansvar och från och med imorgon boka varannan Stockholmsresa via Bromma respektive Arlanda!

Vi delar alla Regionledningens förvåning över beslutet om att förändra turlista sker utan en dialog, men samtidigt:

Har Regionledningen/Länsstyrelsen tidigare bjudit in SAS till något möte för att tala om hur viktig flygtrafiken till Arlanda är?