Alliansen tar ansvar för ekonomin

Det Àr en dag imorgon ocksÄ, och mÄnga fler bortom den.

Det Àr en dag imorgon ocksÄ, och mÄnga fler bortom den.

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Budget2019-10-14 14:14
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Region Gotland har en total pensionsskuld pÄ över tre miljarder kronor som vÀxer för varje Är som gÄr. Det Àr en jÀttelik summa som fortsÀtter att vÀxa Ären framöver och dÀrför behöver vi agera nu för att inte vÀltra över allt pÄ vÄra barn och barnbarn. Pensionsskulden motsvarar idag 55 000 kr per varje gotlÀnning, ung som gammal.

Vi i Alliansen pĂ„ Gotland vill dĂ€rför ta ansvar och avsĂ€tta medel för kommande utbetalningar för att sĂ€kra en lĂ„ngsiktigt hĂ„llbar ekonomi. VĂ„r inriktning Ă€r att frĂ„n och med nĂ€sta Ă„r lĂ€gga undan ytterligare minst 50 miljoner kronor Ă„rligen för att bygga upp en pensionsmedelsfond som ger ekonomisk avkastning pĂ„ sikt. Vi ser detta som ett lĂ„ngsiktigt Ă„tagande 20 Ă„r framĂ„t i tiden.  AvsĂ€ttningar till pensionsmedel Ă€r nödvĂ€ndigt för att inte skjuta över problemen pĂ„ kommande generationer och försvĂ„ra för framtida viktiga investeringar som behövs i vĂ€lfĂ€rden.

NĂ€r Alliansen senast styrde regionen avsattes pengar till kommande utbetalningar för medarbetarnas pensioner och vi vĂ€ljer nu att Ă„teruppta det arbetet. DĂ€rför lĂ€gger vi ett budgetförslag som tar hĂ€nsyn till utvecklingen  av fler barn som behöver bra skola och fler Ă€ldre som behöver omsorg. VĂ„rt budgetförslag tar hĂ€nsyn till ökade kostnader i vĂ„rden och följer fullmĂ€ktiges beslut om tvĂ„ procent resultat. Resultatet behövs för att finansiera investeringar i nya akuten, förskolor och skolor, utbyggnad av vatten och avlopp samt andra viktiga investeringar samtidigt som vi dĂ„ kan göra avsĂ€ttningar till framtida pensionsutbetalningar. Det Ă€r att ta ansvar för en bra verksamhet till gotlĂ€nningarna och en lĂ„ngsiktigt hĂ„llbar ekonomi.