Ambitionerna för skolan måste vara högre

"Men att framtidens skolorganisation ska ha som mål att bibehålla skolans kvalitet är en orimligt låg ambitionsnivå. Uppdraget borde syfta till att förbättra skolans kvalitet utan att öka kostnaderna".

"Men att framtidens skolorganisation ska ha som mål att bibehålla skolans kvalitet är en orimligt låg ambitionsnivå. Uppdraget borde syfta till att förbättra skolans kvalitet utan att öka kostnaderna".

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Budget2019-10-26 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I juni 2019 gav barn- och utbildningsnämnden sin förvaltning i uppdrag att påbörja en större översyn av förskole- och skolorganisationen inför budgeten 2020. 

Översynen som fått namnet ”Skola 2030” ämnar försöka lösa flera problem som skolan i dag brottas med men det viktigaste uppdraget är att se över hur man kan spara mer pengar. Tanken är att gotländsk skola ska sänka sina kostnader och därmed närma sig referenskostnaden med bibehållen kvalitet.

Men att framtidens skolorganisation ska ha som mål att bibehålla skolans kvalitet är en orimligt låg ambitionsnivå. Uppdraget borde syfta till att förbättra skolans kvalitet utan att öka kostnaderna. 

I dag klarar inte alla barn skolan. Varje barn som lämnar gotländsk skola utan tillräckliga kunskaper är ett misslyckande för samhället. Vårt mål måste alltid vara att höja kvaliteten för att alla barn ska klara skolans mål. 

Det är svårt att möta ökade behov med mindre pengar – år efter år. Här behöver vi välja framåt. Vad är vi beredda spara bort? Eller tvärtom – vad är vi beredda att skjuta till i form av skattemedel? Att sänka skolans kostnader och kapitulera för att inte kunna höja kvaliteten är oacceptabelt för oss socialdemokrater.

Alliansen föreslår i sin budget att regionen ska spara 60 miljoner nästa år och 200 miljoner fram till 2023. En stor del av besparingen kommer att hamna på skolan. En organisation som redan nu har sparat mycket pengar. Nästan 100 miljoner sedan 2015. När vi nu sparat så mycket på skolan ser vi det omöjligt att fortsätta så. 

Större krav framåt ställer större krav på oss. Att som nu bara montera ner för att spara pengar kommer inte att leda till att vi möter de högre kraven. Det är inte långsiktigt ansvarstagande. 

På Gotland ska alla barn ha en bra skolgång. Att gotländsk skola håller god kvalitet och alltid satsar på att alla barn ska klara skolan är av största vikt för goda uppväxtvillkor för alla barn och vårt samhälle.