En budget för välfärd och hållbarhet

Budget2019-10-27 19:49
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Region Gotland har en välskött ekonomi med verksamheter som trots tuffa sparbeting lyckas väl i sina uppdrag. Framåt ser vi stora utmaningar. Gotland spås ha högst andel äldre i landet 2030 och allt svårare att hitta arbetskraft. Det är en tuff kombination. 

Socialdemokraterna vill i den budget vi presenterar nu värna välfärden och ge våra verksamheter, chefer och medarbetare arbetsro. Våra medarbetare är vår viktigaste resurs. Vi behöver ta ansvar för att ha en välfärd att lita på och en stabil ekonomi framåt.

När kostnadsutjämningen nu beslutas i Sveriges Riksdag och Region Gotland får runt 90 miljoner i tillskott varje år väljer vi att lägga det där det behövs som bäst – i verksamheterna. 

Vi vill prioritera barn och unga, deras utbildning och olika typer av stöd och förebyggande insatser till barn och familjer. Alliansen föreslår fortsatt stora besparingar på gotländsk skola. Det kommer att drabba alla barn men särskilt de som redan har svårast att klara skolan. Samtidigt ser vi hur psykisk ohälsa hos barn och unga växer. Vi har genom initiativ från oss nu första linjen på plats och nu behöver skolan möta upp. Vi vill därför stärka elevhälsan.

Sjukvården står inför stora utmaningar. En åldrande befolkning och allt fler sjukdomar som idag kan lindras och botas innebär stigande kostnader. När vi nu lägger fram vår budget vill vi tillföra resurser till sjukvården för förstärkning av vårdcentraler, bättre villkor för medarbetarna och en till ambulans. Även behoven av LSS ökar. Vi skjuter därför till resurser så att fler kan få möjlighet att få den assistans de behöver. 

Möjligheten att kunna börja med idrott, delta i fritidsaktiviteter eller ha tillgång till kultur ska inte bero på vilken plånbok föräldrar har. Därför vill vi ge resurser till Fritidsbanken, bygga skateparken på A7, satsa på mer kultur för barn och unga och skjuta till pengar till en ny tillgänglighetsramp i Gustavsvik. 

Vi vill att programmet Klintehamn 2030 förverkligas. För att boende och verksamma i Klintehamn ska uppleva att arbetet kommer igång avsätter vi investeringar i Klintehamn för åren framåt. 

Klimatförändringarna är vår tids ödesfråga. För att möta Gotlands del av Parisavtalet och Agenda 2030 gör vi en satsning för att stärka arbetet med att nå målen i den koldioxidbudget som tagits fram. 

Vi väljer ett Gotland där vi prioriterar vår gemensamma välfärd. Så skapas ett Gotland där det är möjligt att bo och leva över hela ön och där alla ges bättre förutsättningar för ett gott liv.