Klimatutmaningen är vår tids ödesfråga

"Region Gotland borde just nu synas i alla sammanhang vi kan utifrån vår och regeringens mål kring klimatomställning" skriver Filip Reinhag och Meit Fohlin (S).

"Region Gotland borde just nu synas i alla sammanhang vi kan utifrån vår och regeringens mål kring klimatomställning" skriver Filip Reinhag och Meit Fohlin (S).

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Budget2019-11-27 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Klimatutmaningen är vår tids ödesfråga. Över hela världen står barn och unga på barrikaderna i Fridays for Futures klimatstrejk. 

Svenska Greta Thunberg går främst i kampen. Vi vet att för att nå 1,5-gradsmålet krävs stora förändringar. Förändringar kräver politiskt mod, beslutsamhet och vilja. Klimatutmaningen är allas och det är lokalt förändring behöver börja. 

Stefan Lövfens regering har pekat på Gotland att gå före som pilot i omställningen till ett helt förnybart energisystem. 

Det gjorde regeringen för att Gotland och gotlänningar varit tidiga i att testa ny teknik och innovativa lösningar. Samtidigt har Gotland exceptionellt bra förutsättningar för grön el genom sol och vind. Öar pekas av EU också ut som extra tacksamma som testbäddar. 

Gotland är en av öarna som finns med i EU:s initiativ Clean Energy for EU Islands. Tack vare det finns mycket pengar att hämta för projekt som syftar till omställning. 

På Energimyndigheten har vi många personer med olika kompetenser som jobbar med omställning Gotland. Uppsala universitet har lagt utbildningsprogram och forskning kopplat till pilotuppdraget. 

Vattenfall och Geab står i startgroparna för att testa nya system för flexibel elmarknad och nästa generations smarta elnät-lösningar. Gotlänningar är engagerade. 

I de första dialogerna kring vår nya regionala utvecklingsstrategi lyftes mål kring detta på samtliga orter som bland det viktigaste. Förutsättningarna är alltså utmärkta. 

Region Gotland då? Region Gotland borde just nu synas i alla sammanhang vi kan utifrån vår och regeringens mål kring klimatomställning. 

Vi måste säkerställa vår förmåga att stärka arbetet utifrån piloten. I dag tackar vi nej till förfrågningar på miljö- klimatområdet som hade inneburit många miljoner för gotländsk omställning. Vi tackar nej för att vi inte har en tillräcklig egen organisation för att leverera i projekten. 

Den 18 november togs budget för Region Gotland i fullmäktige. Socialdemokraternas budget innehåller ett klimatpaket på 15 miljoner. Alliansens budget ingenting. 

Vi vill att vi ska anta klimatutmaningen för våra barns framtid. Vi ser att vi ska anta klimatutmaningen och säkerställa att HUR vi gör det också leder till utveckling och nya möjligheter på Gotland. Alliansen tycks inte se något av det. Det är olyckligt på många vis.