Nu skrotar vi friåret och förstärker välfärd

Den ändringsbudget Moderaterna föreslår är fullt finansierad för att inte försvaga offentliga finanser. Moderaterna tar ansvar skriver Jesper Skalberg Karlsson (M).

Den ändringsbudget Moderaterna föreslår är fullt finansierad för att inte försvaga offentliga finanser. Moderaterna tar ansvar skriver Jesper Skalberg Karlsson (M).

Foto: Jonas Loveus/arkiv

Budget2020-02-25 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den som blir sjuk ska känna trygghet i att man får vård i tid i Sverige. Föräldrar som skickar sina barn till skolan ska veta att skolan är en plats där barnen rustas för framtiden. 

Tyvärr ser vi att vårdköerna ökat under den rödgröna regeringen, samtidigt som många kommuner tvingas spara på lokal välfärd. Därför har Moderaterna samlat oppositionen kring ett räddningspaket för välfärden.

Stefan Löfven lovade lägst arbetslöshet i EU år 2020. Istället fick vi lägst tillväxt i hela EU. Det får konsekvenser. Att Sveriges kommuner nu pressas av minskade skatteintäkter och ökade kostnader är en direkt följd av regeringens misslyckade jobbpolitik. 

Samtidigt har man prioriterat friår så att folk ska kunna vara lediga istället för att skjuta till tillräckliga medel till landets kommuner. Moderaterna har under hösten påtalat vikten av att en extra budget kommer till stånd för att säkra välfärdens finansiering.

Januaripartierna har nu meddelat att de i april tänker ändra i den egna budgeten som gällt i bara tre veckor. Finansministern har alltså gravt underkänt sin egen budget och till sist gett oss rätt om att välfärden är underfinansierad – bra. 

Men behovet av pengar till välfärden här och nu kvarstår. Därför har Moderaterna gått vidare och förhandlat om en extrabudget inom oppositionen. Detta har nu resulterat i ett räddningspaket för att säkra skola, vård och omsorg och för svenska skattebetalare.

Totalt innebär vårt paket att välfärden kan förstärkas med sammanlagt 7,5 miljarder kronor under 2020. De generella statsbidragen till Region Gotland ökar med drygt 43 miljoner kronor. 

För Gotlands innebär det att lärarna kan bli 50 fler, samtidigt som 19 nya sjuksköterskor kan anställas. Detta är ett exempel på hur pengarna kan fördelas – men den exakta utformningen bestämmer Gotland över eftersom det är generella statsbidrag utan pekpinnar.

Den ändringsbudget Moderaterna föreslår är fullt finansierad för att inte försvaga offentliga finanser. Moderaterna tar ansvar. 

Vi ser nu till att friåret inte blir av och att Centerpartiets ingångsavdrag, som bedöms ha begränsad jobbeffekt – ställs in. Pengarna behövs i välfärden istället. När regeringen inte klarar av de mest grundläggande uppgifterna samlar Moderaterna oppositionen och rättar till misstagen. Skattebetalarna på Gotland ska få den sjukvård och välfärd de betalat för.