S vid makten har lett till kris i kommunerna

Budget2019-11-01 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialdemokraterna på Gotland gör ett försök att bredda sin analys av vår budget (24/10), tyvärr haltar denna på flertalet punkter. 

Låt oss därför förtydliga för läsaren vad vår budget faktiskt innebär utan Socialdemokraternas vilseledande genmäle. Naturligtvis finns det socialdemokratiska skäl till att utelämna obekväma fakta, exempelvis den uträkning som vi låtit riksdagens utredningstjänst kika på: fördelningseffekten av vår budget.

Troligtvis är Socialdemokraterna på Gotland smärtsamt medvetna om verkligheten: vårt budgetalternativ gynnar främst låg- och medelinkomsttagare, medan deras egen budget gynnar dem som tjänar allra mest. Med hög svansföring går de till attack utan att reflektera över sina egna vägval.

Socialdemokraterna kastar den heta potatisen vidare innan den ens hunnit skålla händerna. 

Inget fungerade samhälle ska behöva ha riktade särlösningar till kommunerna för att de i sin tur ska kunna hantera en helt orimlig situation. Vi talar naturligtvis om kostnaderna för migrationspolitiken. 

Faktum är att med Socialdemokraterna vid makten så har krisen i kommunerna blivit en verklighet som nu kräver aktion, något som S bevisligen inte mäktar med. De tycks också vara helt ointresserade av att komma tillrätta med kommunernas utgifter där migrationen utgör en mycket betydande del.

Med vår budget skulle kommunsektorns finansiella sparande stärkas med elva miljarder kronor relativt med regeringens budget, ett överskott som väntas stiga till 23 miljarder för 2022. 

Detta har flera förklaringar som exempelvis stärkt A-kassa, högre garantipension och sänkningar av arbetsgivaravgifter. Så det scenario som Socialdemokraterna målar upp är helt felaktigt och är dessutom helt befriat från självinsikt.

Dock har Socialdemokraterna på Gotland rätt om en sak, nämligen att vi vill se över arbetsmarknadspolitiken. För närvarande slukar denna närmare 80 miljarder kronor av statens kassa per år. 

Vi kan konstatera att problemet med nystartsjobb, etableringsjobb och så vidare är att den typen av åtgärder visat sig fungera extremt dåligt. 

För övrigt är det ytterst ihåligt att Socialdemokraterna på Gotland låtsas vara upprörda över att vi vill förändra arbetsmarknadspolitiken eftersom deras samarbetspartners redan fått igenom förändringar i januariavtalet.

Det kommer att krävas mer än trolleritrick och fina rubriker för att dölja vad Socialdemokraternas hjärta egentligen klappar för. Sanningen börjar bli allt för tydlig för väljarna. Sanningen är att Socialdemokraternas hjärta klappar för makten, vad de gör med denna tycks komma i andra hand.