SÄ bygger vi ett starkare samhÀlle

Finansminister Magdalena Andersson pÄ promenad med budgeten.

Finansminister Magdalena Andersson pÄ promenad med budgeten.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Budget2019-09-20 15:24
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Sverige blir starkare nÀr vi arbetar tillsammans och gemensamt tar ansvar för att lösa samhÀllsproblem. I höstbudgeten tar vi nya initiativ för fler i arbete, en starkare vÀlfÀrd och bÀttre ekonomi för pensionÀrer. Vi ökar ocksÄ resurserna till trygghet och sÀkerhet.

Alla som kan jobba ska jobba. Sedan 2014 har regeringens politik bidragit till att 350 000 fler har ett jobb att gĂ„ till. Aktiv arbetsmarknads- och utbildningspolitik Ă€r central för att fler ska kunna pröva nya vĂ€gar i arbetslivet. Regeringen har satsat pĂ„ kunskapslyftet. Etableringsjobb införs för att fler nyanlĂ€nda och lĂ„ngtidsarbetslösa ska komma i arbete. 

VĂ„rden, skolan och omsorgen ska stĂ€rkas. Vi Socialdemokrater gick till val pĂ„ mer pengar till vĂ€lfĂ€rden. I budgeten för 2020 satsar vi fem vĂ€lfĂ€rdsmiljarder. För Gotland innebĂ€r det 8.6 miljoner kronor till exempelvis fler sjuksköterskor och 20,2 miljoner kronor att investera i skola eller Ă€ldreomsorg. 

Sveriges Àldre har rÀtt till en trygg Älderdom. Nu avskaffar vi den skatteklyfta för pensionÀrer som den moderatledda regeringen införde. VÄr satsning pÄ höjd garantipension och höjt bostadstillÀgg ger i genomsnitt 221 kr mer i plÄnboken för 6194 Àldre i pÄ Gotland.

Den organiserade brottsligheten, skjutningar och sprĂ€ngningar ska bekĂ€mpas. Vid sidan av sociala insatser ska Polisen ha de resurser och verktyg som krĂ€vs för att bekĂ€mpa brotten. Sedan 2014 har vi gjort historiskt stora satsningar pĂ„ Polisen och Tullverket. Antalet polisstudenter har nu fördubblats, men vi Ă€r inte nöjda. MĂ„let Ă€r att senast 2024 ha 10 000 fler polisanstĂ€llda.

Hela Sverige ska leva och vĂ€xa. Den statliga nĂ€rvaron utökas genom lokala servicekontor. NĂ€rhet till kommersiell service i glesbygd sĂ€kras och utbyggnaden av digital infrastruktur drivs vidare. SĂ€rskilda medel fördelas till kommuner som har tagit emot en stor andel nyanlĂ€nda i förhĂ„llande till sin befolkning. 

Med januariavtalet som grund skapar vi förutsÀttningar för ett samhÀlle dÀr sammanhÄllning och trygghet gÄr hand i hand med mÀnniskors frihet och möjligheter. SÄ bygger vi ett starkare samhÀlle.