Statsbudgetens effekter

Budget2019-09-20 15:28
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Utmaningarna i Sverige idag är stora på många plan. I veckan presenterade statsbudget, en budget som tar tag i de samhällsproblem vi ser idag. BP2020 är den första höstbudget som förhandlats fram mellan Centerpartiet, Liberalerna och regeringspartierna. Det är en budget med stort fokus på försvar, trygghet, klimat, välfärd, landsbygd och jobbskapande. Men det är också en skattesänkarbudget.

De viktigaste effekterna ligger i en nettoskattesänkning med 13 miljarder kronor som underlättar tillväxten. Samtidigt som välfärdssektorn får stora, generella tillskott vilket Centerpartiet drivit. Vidare finansiering av hela Försvarsberedningens förslag för att möjliggör ett starkt försvar anpassat till omvärldsläget, detta trots socialdemokraternas stora ovilja. Men också en rekordstor miljö och klimatbudget för att möte den alltmera skenande klimatkrisen. Samt satsningar så att landsbygden kan få lite mera jämlika villkor. 

Det sker också kraftfulla satsningar på polisen och rättskedjan med tillskott på över 3 miljarder kronor för att möta den ökade våldsspiralen i samhället. Samtidigt som vi satsar på fler jobb och lägre trösklar in på arbetsmarknaden genom ett ingångsavdrag där det blir billigare för företag att anställa de personer som är nya på arbetsmarknaden. Samtidigt införs etableringsjobb för att få nyanlända in i jobb.

Effekterna för Gotland är främst att nu tryggas den fortsatta utbyggnaden av P18, det kommer leda till stora investeringar och många nya jobb. Bergmans Centrumet på Fårö tillförs nu för första gången en långsiktig grundfinansiering. Dessa två aspekter är utmärkta för Gotland, där är jag väldigt nöjd. Mindre nöjd är jag med att vi inte lyckades få till riktade pengar till pilotlän för öns klimatomställning eller tydliga skrivningar om en tredje elkabel. I dessa frågor har Centerpartiet varit ensam drivare i förhandlingarna, vilket i sig är förvånande! Arbetet med pilotlän och elkabel fortsätter från Centerpartiets och mitt håll, nästa steg blir att försöka få in dessa frågor tydligt i regleringsbreven till Energimyndigheten och Svenska kraftnät. 

Det nya politiska landskapet är komplicerat för många. BP 2020 har till stora delar en traditionell borgerlig inriktning. Det retar många på vänsterkanten, och förvirrar den konservativa oppositionen. Men jag känner mig hyfsat nöjd med att budgeten är en kompromiss i det politiska mittfältet, utifrån det valresultat väljarna gav oss.