Alliansen ser fram emot öns nya bostadsområde

Alliansen som har ambitionen att det ska byggas hyreslägenheter.

Alliansen som har ambitionen att det ska byggas hyreslägenheter.

Foto: Extern

Byggnadsdesign2019-09-27 10:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just nu pågår exploateringen av Visborgsområdet, Visbys nya hållbara stadsdel. Vi har stora förhoppningar om ett attraktivt och livskraftigt bostadsområde för både nya och gamla gotlänningar. Det är ett helt nytt bostadsområde som håller på att ta form, där all infrastruktur med vatten, avlopp, vägar, med mera planeras från grunden.

Beslut finns att vi i området ska separera avloppsvattnet från toaletterna mot övrigt avloppsvatten för ett hållbart omhändertagande av avloppsvatten. Även nya parkeringslösningar diskuteras för området.

Gotlandshem planerar att bygga 250 hyreslägenheter i en första etapp och planering pågår även för 150 studentboenden i Visborgsområdets första etapp. Vi är i stort behov av planlagd och byggbar mark i Visbyområdet – det är i dag en hämmande faktor att regionen under åren tillbaks inte haft resurser eller prioriterat att ta fram färdigplanerad mark.

Vid exploatering av nya områden ska markpriserna täcka den investeringskostnad som tillkommer med infrastruktur. Vi har ett dilemma idag med höga byggkostnader. Markpriserna utgör dock en liten del av totala kostnaden när man bygger nytt, och har marginell påverkan på den slutliga hyresnivån.

Vi i Alliansen har som ambition att det ska byggas hyreslägenheter där alla ska ha en chans att få en bostad, oavsett storleken på plånboken. Därför har vi i beräkningarna delat upp markpriserna så att priset till Gotlandshem är lägre än vad den verkliga kostnaden egentligen är.

Visborgsområdet planeras för preliminärt 3 500 bostäder och kommer att byggas ut stegvis med målet att vara färdigutbyggt till år 2040. Vi ser fram emot att Visbys nya hållbara bostadsområde tar form för att bidra till att hela Gotland ska växa och utvecklas.