Vi tar demokratiuppdraget på allvar

Demokrati2019-05-24 17:48
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En av vår tids stora utmaningar handlar om att värna och stärka demokratin. Detta uppdrag delas av oss i gymnasieskolan. Uppdraget innebär att vi ska förmedla kunskaper om politik och samhälle, men även förankra respekt för grundläggande demokratiska värderingar. Eleverna ska ges möjlighet att öva sig i demokratiska beslutsprocesser.

Wisbygymnasiet har gått steget längre genom att bli en av Europaparlamentets ambassadörsskolor, vilket vi varit sedan några år tillbaka. Det innebär att våra elever har möjlighet att delta i ett program som ger dem kunskaper om EU och europeisk parlamentarisk demokrati. På skolan finns just nu tio juniorambassadörer som tillsammans med seniorambassadören arrangerar EU-relaterade aktiviteter på och utanför skolan, exempelvis under Europadagen i maj och europeiska språkdagen i september. Tillsammans har vi i enlighet med programmet inrättat en informationspunkt – EU Infopoint – som är inriktad på Europa och de europeiska institutionerna. Juniorambassadörerna har kontakt med ledamöter av Europaparlamentet, skolor, organisationer osv. I år har vi arrangerat debatter och ett skolval och det har varit möjligt att förtidsrösta på skoltid. Varje år utvärderas vårt arbete för att se om skolan uppfyller programmets krav.

Anledningen till att Wisbygymnasiet valt att vara en ambassadörskola för Europaparlamentet är att det ger eleverna möjlighet att engagera sig i samhällsfrågor och lära sig om vad medlemskapet i EU betyder. De ges även möjlighet att själva utforma projekt och aktiviteter om EU för andra elever på Gotland.

I dag måndag välkomnar vi riksdagens förste vice talman, Åsa Lindestam (S) till Wisbygymnasiets. Hon besöker oss mot bakgrund av att riksdagen uppmärksammar 100 år av demokrati i Sverige. Då genomförs ett samtal med tredjeårseleverna om demokrati och om de utmaningar den står inför.