S vill inte sätta tvångströja på Gotlandshem

Ekonomi2020-02-12 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gotlandshem står inför en viktig tid med ett stort ansvar på sina axlar. Vi har en stor bostadsbrist vilket bidrar till att Gotland har svårt att locka den kompetens som skulle behövas. Ungdomar som söker sitt första boende får i dag vänta alldeles för länge. Kvinnor som lever i destruktiva relationer har svårt att hitta alternativa boenden. Det är bara några av de utmaningar som bostadsbristen på Gotland leder till. 

Därför har Gotlandshem ett högt nyproduktionskrav på sig under kommande år. 500 lägenheter ska byggas till 2023. Minst två projekt ska byggas på landsbygden. Samtidigt ska man klara att förvalta det bestånd man i dag äger. 

Det är viktigt, inte minst då det i det äldre beståndet finns ett utbud med lägre hyror vilket fler klarar att efterfråga. Produktionskostnaderna för flerbostadshus har stigit dramatiskt det senaste decenniet vilket medfört att vi byggt mycket men inte för de grupper som har störst behov. 

Alliansen menar att oppositionen abdikerat från sitt ansvar som ägare då vi yrkade på andra skrivningar än dem i ägardirektivet. De skrivningar vi fick igenom tarvar dock tvärtom ett stort ansvar från Gotlandshems styrelse och ledning. Vi kräver ett bolag som klarar sin verksamhet självständigt och som är långsiktigt hållbart ekonomiskt. Ett bolag som klarar ett högt nyproduktionskrav och samtidigt har kapacitet att förvalta och underhålla i befintligt bestånd. 

Vi kräver balans mellan kravet om nyproduktion direktavkastning och soliditet under perioden i syfte att bolaget ska ha en långsiktigt hållbar ekonomi. Däremot anser vi att det är styrelsen som är bäst skickad att sätta de skarpa målen och utarbeta strategierna för hur de ska klara att leverera i enlighet med ägardirektivet. 

Vi tänker inte medverka till att sätta en tvångströja på bolaget där man anser sig tvingad att agera på ett visst sätt utan förväntar oss att styrelsen och ledningen för bolaget är tillräckligt kompetenta för att klara de högt ställda kraven i ägardirektivet. Gotlandshem är ett välmående bolag. Man har stärkt sin kassa och anställt mer personal för att klara produktionskravet. Man anser sig till och med ha utrymme att bygga ett helt nytt kontor för verksamheten. 

Alliansen behöver inte känna sig orolig för ägardirektivet så länge man håller god uppsikt över bolaget, tillsätter den kompetens som krävs och följer upp hur styrelse och ledning säkerställer en långsiktigt hållbar ekonomi i vårt allmännyttiga bostadsbolag.