Satsningar på lång sikt

Begränsade möjligheter. Att Gotland bara har ett sjukhus försvårar effektiviseringar.

Begränsade möjligheter. Att Gotland bara har ett sjukhus försvårar effektiviseringar.

Foto: Henrik Radhe

Ekonomi2017-08-28 12:24
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sjukvården i Sverige står inför stora utmaningar för att möta vårdbehovet. Tack vare allt bättre mediciner och behandlingsmetoder lever vi allt längre med högre livskvalité. Under tiden behöver vi mer sjukvård. Utvecklingen är fantastisk för oss människor men en ekonomisk påfrestning för alla regioner som ska finansiera den.

Särskilt utvecklingen på senare år har gått väld gt snabb vilket i synnerhet är svårt för små regioner som Gotland och Jämtland med bara ett sjukhus. Det finns begränsade möjligheter att göra stora omstruktureringar som leder till effektiviseringar för att skapa utrymme för kostnadsökningar. Ändå finns mycket vi kan påverka och förändra för att bättre kunna möta den ekonomiskt påfrestande utvecklingen.

Vi har säkerställt att det finns planer för att minska hyrpersonalberoende, hejda kostnadsökningar för läkemedel samt undvika att behöva köpa vård på fastlandet där så är möjligt. Vi måste få effekt på nämnda planer och där är vi förstås beroende av medarbetare och chefer för att komma fram till en kostnadseffektiv organisation.

Många beslut som fattas av medarbetarna har en direkt påverkan på ekonomin och är svåra att ringa in med politiska beslut. Det finns ett högt förändringstryck i förvaltningen och det pågår ett intensivt arbete att minska kostnadsökningar. Hittills har dessa åtgärder tyvärr inte räckt till trots stora insatser.

Det räcker inte med åtgärder på kort sikt för att möta framtidens kostnadsutmaning. Vi har därför medvetet ett långsiktigt perspektiv och flera av de satsningar vi gör tar ibland 5-10 år för att nå full effekt. Vi avsatte till exempel särskilda pengar för att etablera en utbildnings-vårdcentral med fler blivande specialister inom primärvården. Till våren blir flera specialister nu färdiga vilket förhoppningsvis kommer att leda till en bättre bemanningssituation. Förbättringen av diabetesvården och vården för bensköra ger friskare patienter samtidigt som vi minskar följdsjukdomar. Våra tidiga satsningar på sexuell hälsa för unga har lett till betydligt färre tonårsaborter och färre könssjukdomar.

De beslut vi fattade för några år sedan ger effekt. På samma sätt tror vi att våra långsiktiga strategier som fokuserar på att behålla och rekrytera medarbetare kommer att märkas framöver. Under tiden vill vi säkerställa att gotlänningarna även fortsättningsvis får den goda vården de behöver.