Ett attraktivt Gotland

Fårö2018-06-26 11:21
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi i majoriteten har högt ställda mål för ett renare och mer attraktivt Gotland. Inför 2018 valde vi att avsätta 4,5 miljoner i ett Landsbygdspaket. Samtidigt har vi startat projektet Landsbygd 2.0. Nu börjar vi se viktiga resultat! Vi vill tillsammans med gotlänningar, företag och föreningar göra landsbygden mer attraktiv och trivsam för boende och besökare. Vi tror att man lokalt både vet bäst vilka behoven är och har goda lösningar som vi kan samverka kring. Vi gör det på flera sätt nu. Det är glädjande!

Till exempel skriver vi 3-åriga avtal om driftsbidrag med föreningar som i samverkan med regionen tar ansvar för skötsel av bad- och besöksplatser. Vi skriver avtal med företag om att upplåta och bedriva tillsyn på toaletter, ta emot sopor från kringresande turister, tömma soptunnor, plocka skräp, släkerensning med mera för att göra landsbygden mer trivsam för alla. Under juni är målsättningen att avtal skall finnas för Sandhamns camping, Lausviken, Valleviken, Lergrav, Gnisvärd – Tofta strand, Sandviken, Djupvik, Slite, Fårösund och fler platser kan tillkomma. Mycket bra och viktigt!

Ofta ser man lokalt flera lösningar. Vi vill vara öppna för det. Statsbidraget för enskilda vägar minskas. Samverkan krävs då för att bibehålla standarden på vägarna. Med avtal/överlåtelser till föreningar kan skötseln av grönområden bli bättre.

Fårö sopstation har sett problem på sommaren. Nu bemannar vi dagligen under sommaren från den 25 juni. I samverkan med Visby Centrum har vi tecknat avtal med sex företag om att upplåta 16 toaletter för allmänheten varav fem är handikappanpassade. Avtal med företag och föreningar om att upplåta toaletter har uppnåtts på några ställen på landsbygden och fler är på gång. I vår satsning på Håll Gotland rent deltog cirka 2 000 gotlänningar och 22 skolor. 1 800 påsar och 225 säckar fylldes med skräp. Förskolan Glasmästaren vann stiftelsen Håll Sverige Rents skräpkampanj!

Inom ramen för Landsbygd 2.0 möter vi lokala initiativ. Lokalt på Fårö har man valt upprustning av färistarna som viktigaste utvecklingsområde och nu närmar vi oss en lösning. Andra orter har valt andra områden för utveckling och vi ser på hur att bäst möter det. Fler kommer involveras i projektet framåt. Politik spelar roll. För att det vi vill ska ske behövs både resurser och nya arbetssätt. Här gör vi både och. Mer tillsammans, mer dialog och gemensamma mål tror vi på!