Ingen bro till Fårö innan stål och betong är klimatneutrala!

Det går åt stora mängder stål och betong när man bygger bro.

Det går åt stora mängder stål och betong när man bygger bro.

Foto: ROGER VIKSTRÖM / TT

Fårö2019-07-24 15:18
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har ingen personlig åsikt om det bör satsas på en bro till Fårö eller ej. Färjeberoendet kan självklart vara besvärligt för boende på ön och jag förstår de som vill ha bro. Men samtidigt så finns det en hyfsat fungerande färjetrafik. En bro må vara efterlängtad men det är knappast något akut behov.

Akut är det däremot att på allvar minska våra klimatpåverkande utsläpp. Region Gotland har tillsammans med IVL och några andra kommuner gjort koldioxidbudgetar för att se vad som respektive kommun behöver bidra med för att uppfylla sin del av Parisavtalet. Resultatet är att vi årligen behöver minska våra klimatutsläpp med 15-16 procent. En hisnande snabb minskningstakt som verkligen kräver att vi aktivt agerar och vågar ifrågasätta gamla invanda hjulspår och tankebanor.

Vad har det med Fårö-bron att göra? Jo, en bro till Fårö kommer att tarva en mycket stor mängd armering och betong. Båda materialen medför stora utsläpp av koldioxid vid framställandet.

En bro till Fårö utförd med dagens teknik kommer därför att bidra till väldigt stora utsläpp av växthusgaser. Det har dock påbörjats projekt angående att framställa såväl betong som stål på ett klimatneutralt sätt. Tekniken väntas kunna användas fullskaligt om 10-15 år.

Med tanke på hur snabbt och kraftfullt vi måste minska klimatutsläppen tycker jag det är orimligt att satsa på en bro till Fårö i dagsläget. Fungerande förbindelse finns och ett brobygge kan förhoppningsvis göras klimatneutralt om 15 år. Klimatkrisen är mycket mer akut än en bro till Fårö.

Läs mer om