Pastorat frångår sin strategi

Fastighetsaffärer2019-11-22 17:27
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I torsdagens GA kunde vi ta del av en insändare från Norra Gotlands Pastorats avseende deras strategi kring försäljning av fastigheter. 
Insändaren beskriver Pastoratets behov av att sälja resurskrävande fastigheter. Där framgår det att Pastoratet vill sälja till någon under förutsättningen, ” där det finns andra som kan driva byggnaderna på ett sätt som gynnar socknen mer” samt där ”kostnaderna för drift och underhåll försvinner från Pastoratets löpande budget”.

Det är utifrån dessa utgångspunkter som Stenkyrka Utveckling AB, sedan ett år tillbaka förhandlat med Norra Gotlands Pastorat om köp av Stenkyrka Prästgård.
Ett köp av Stenkyrka Prästgård är en del i ett större perspektiv, som handlar om den lokala demokratin, ett stort ideellt engagemang och ett samarbete kring Kyrkans fortsatta verksamhet i bygden.
Ett mål har hela tiden varit att färdigställa och erbjuda en lokal till Norra Gotlands Pastorat, som alternativ till ett kostsamt bygge av ett nytt Församlingshem i Stenkyrka. 

Pastoratets företrädare säger sig ”ta ett stort ansvar för ekonomin och de resurser de fått att förvalta”.
Ett nybygge i Stenkyrka som kostnadsberäknats till 5 miljoner kronor, torde rimligtvis vara ett spel för galleriet. 
Hur tänker man annars, utifrån strategin att minska sina kostnader? 
Utifrån de förhandlingar som förts under det senaste året, skulle en försäljning av Stenkyrka Prästgård till Stenkyrka Utveckling AB, ge följande positiva konsekvenser till gagn för båda parter: 
* Sänkta totalkostnader för Norra Gotlands Pastorat, på både kort och lång sikt.
* Stenkyrka Utveckling AB befriar Norra Pastoratet från att behöva göra stora investeringar i Stenkyrka Församling inom överskådlig tid.
* Kyrkan tryggar sin framtida verksamhet i församlingen.
* Kyrkan skulle ges en fast hyresnivå som är förutsägbar.
* Kyrkan och Utvecklingsbolaget blir tillsammans vinnande parter i ett framgångsrikt samarbete.
* Kyrkan bidrar till att stödja utvecklingen i Församlingen, vilket kan påverka det framtida församlingsarbetet positivt.
* Intresset för Utvecklingsbolaget ökar kontinuerligt och det finns ett stort engagemang för detta inom Församlingen.

Det är mycket anmärkningsvärt att Norra Gotlands Pastorat utifrån ovanstående, i elfte timmen, helt plötsligt frångår sin strategi, bryter en överenskommelse och vänder sig till en privat köpare.