När linjerna Ella Music, SFI/etablering och deltidskursen efter sommaren rycks bort från Gotlands folkhögskola i Fårösund försvinner cirka hälften av skolans deltagare. Det är en åderlåtning som får stora konsekvenser även för de linjer som blir kvar.
De drygt 50 deltagare som går Socialpedagogisk utbildning och Skrivarlinjen är de enda som blir kvar i skolans huvudlokaler. Det totala deltagarantalet på skolan, inräknat linjerna Film Crew och Story i Kustateljén, kommer förstås också att bli kraftigt reducerat när tre av skolans utbildningar läggs ned. Att många deltagare under stora delar av terminerna är ute på praktik gör inte saken bättre.
Det kommer att eka tomt i lokalerna, men än värre är det faktum att besparingsbeslutet i ett enda slag slarvar bort skolans attraktionskraft – en plats där människor med olika nationaliteter, kulturintressen, åldrar och erfarenheter får mötas. Skolan marknadsförs just för sitt myller av möten.
Betydelsen av denna mångfald för de konstnärliga utbildningarna på skolan, kan inte nog understrykas. För deltagarna på Skrivarlinjen, Film Crew och Story är denna mångfald en mylla där de kan växa. Både som människor och i yrket.
Förutom inskränkningen av de sociala kontaktytorna innebär nedskärningarna ett vikande underlag för boendet och restaurangen, vilket kan leda till höjda priser. Vilka effekter besparingarna kommer att få på skolans möjligheter att rekrytera deltagare, kan vem som helst räkna ut.
Den studio som skolan erbjuder Film Crew-deltagarna är unik i Sverige. Att deltagarna gör en fullskalig dramaserie varje år är också unikt. Musiken till denna är ett resultat av samarbetet med filmmusikutbildningen Ella Composer som nu försvinner.
Varje krona som regionen satsar på Folkhögskolan ger nästan tre gånger pengarna tillbaka till Gotland. Pengar som deltagarna spenderar på hyra, mat, resor, upplevelser med mera. Dessa transaktioner sker ofta lokalt och gynnar därmed landsbygden. Så varför inte investera i stället? Det som skulle vara besparingar visar sig vara ett slöseri.
Det beslut om neddragning på Gotlands folkhögskola som Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har tagit saknar en övergripande konsekvensanalys, vilket är skrämmande i sig. Och när nämnden dessutom medger att beslutsgången kunde ha varit bättre och på sittande informationsmöte får siffror som inte är samma som man har tagit beslutet på – då återstår bara att säga: gör om, gör rätt.