Linjerna Ella Music, SFI och Livskraft vid Gotlands Folkhögskola i Hemse och Fårösund hotas av nedläggning efter beslut i regionfullmäktige och gymnasie- och vuxenutbildningsnämden.
Det är ett dumt och okunnigt beslut. Som skolform är folkhögskolorna unika i världen med en 150-årig historia i Sverige. Folkhögskolans idé vilar på demokrati, folkbildning och kunskap.
Folkhögskolan på Gotland har gjort sig väl känd i övriga Sverige i kulturella sammanhang genom sina unika och fria utbildningar.
Det har ett stort värde för oss. Jag har svårt att förstå att folkhögskolan framstår som så improduktiv, onödig och tärande, att delar av den måste läggas ner. Det är istället en investering att driva dessa utbildningar på Gotland.
Jag har svårt att acceptera att man istället prioriterar kryssningsturism, Almedalsveckor och skattepengar som slarvas bort på gas som inte används, för att nämna några exempel.
De här utbildningarna har stor betydelse för de elever som genomgått dem. En nedläggning slår hårt mot de speciella grupper som söker sig till Ella Music, SFI och Livskraft.
På ön finns en stark vision om en befolkningstillväxt för att Gotland ska få verka och leva. Jag vet att elever som kommer till Gotlands Folkhögskola ofta blir kvar på ön. Jag och min man är två av dem.
Jag sökte mig till folkhögskolan just för den unika utbildning jag kunde få där. Nu har vi arbetat, betalat skatt och bidragit inom den kommunala och regionala verksamheten i över 30 år och på så vis medverkat till regional och samhällelig utveckling.
Det hade inte skett utan folkhögskolan. I bästa fall kan man tro att de som fattat beslutet inte förstår bättre. De visar sig helt enkelt okunniga, historielösa och har inte förstått folkbildningstanken. Här har de folkvalda villat bort sig när man börjar nagga på folkhögskolan i tron att ekonomin ska bli bättre.
Vi ska istället vara rädda om folkhögskolan som idé och institution. Folkhögskolans värderingar bygger på en tro på människans lika värde och en tro på bildning som en väg till frihet. Folkbildningens uppgift kommer fortfarande att ha betydelse i framtidens gotländska samhälle.
Bildning är en väg till mognad, insikt och frigörelse. Börjas det dras ner i verksamheten utarmas folkhögskolan som institution och man är illa ute i ett samhälle.
Men så gör vi här på Gotland. Här tycks den politiska majoriteten faktiskt ha en genuin brist på både kunskap, bildning och kultur.