Landsbygdsfientlig besparing pÄ folkhögskolan

"Det Ă€r mycket pengar för en liten nĂ€mnd. Största delen av besparingen, 3,5 miljoner, föreslĂ„s nu lĂ€ggas pĂ„ folkhögskolan. Det motsvarar 70 procent av nĂ€mndens sparbeting. Det Ă€r orimligt" skriver företrĂ€dare för S,

"Det Ă€r mycket pengar för en liten nĂ€mnd. Största delen av besparingen, 3,5 miljoner, föreslĂ„s nu lĂ€ggas pĂ„ folkhögskolan. Det motsvarar 70 procent av nĂ€mndens sparbeting. Det Ă€r orimligt" skriver företrĂ€dare för S,

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Folkhögskola2019-11-20 07:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Alliansstyret pĂ„ Gotland, som leds av Centerpartiet, har valt att lĂ€gga stora ekonomiska besparingar pĂ„ regionens alla verksamheter. 

60 miljoner under 2020 och totalt 200 miljoner fram till 2023. Detta trots att Gotland frÄn 2020 fÄr cirka 90 miljoner i tillskott per Är frÄn den socialdemokratiskt ledda regeringen via kostnadsutjÀmningssystemet.

För gymnasie- och vuxenutbildningsnĂ€mnden innebĂ€r det besparingar pĂ„ fem miljoner. 

Det Ă€r mycket pengar för en liten nĂ€mnd. Största delen av besparingen, 3,5 miljoner, föreslĂ„s nu lĂ€ggas pĂ„ folkhögskolan. Det motsvarar 70 procent av nĂ€mndens sparbeting. Det Ă€r orimligt. 

Vad det kommer att innebĂ€ra för Hemse och FĂ„rösund folkhögskolor kan vi Ă€nnu bara spekulera i men klart Ă€r att det skulle innebĂ€ra drastiska förĂ€ndringar. 

Förslaget, med denna besparing pĂ„ folkhögskolan, Ă€r rent landsbygdsfientligt dĂ„ bĂ„da vĂ„ra folkhögskolor Ă€r viktiga för och bidrar stort till bĂ„de Hemse och FĂ„rösunds utveckling. 

Initiativet med folkhögskolans utveckling till FĂ„rösund hade brett politiskt stöd nĂ€r militĂ€ren la ner dĂ€r. Det var ett utvecklingsinriktat politiskt beslut och ett löfte till bygden. 

Satsningen i FĂ„rösund Ă€r ocksĂ„ en viktig och avgörande kugge i den filmsatsning vi politiskt, iallafall hittills, varit överens om. Vad hĂ€nder med den om filmutbildningarna faller och KustateljĂ©n inte lĂ€ngre har hyresgĂ€ster pĂ„ daglig basis? 

Bara i FĂ„rösund har folkhögskolan drygt 65 personer som bor pĂ„ internat och i samhĂ€llet. Att fĂ„ inflyttning av den storleksordningen innebĂ€r naturligtvis mycket för livet i bygden. 

En del studerande blir ocksÄ kvar pÄ Gotland efter avslutad utbildning eller ÄtervÀnder senare i livet. Folkbildningen som bildningsform Àr unik. Folkhögskolorna utgör i dag en viktig plats för mÄnga som stÄr lÄngt ifrÄn jobb eller vidare utbildning.

Samtidigt kan folkhögskolorna snabbt inrÀtta utbildningar som samhÀllet behöver. Viktigt in denna tid dÄ kompetensbrist Àr ett stort utvecklingshinder i hela landet.

En sĂ„ stor besparing pĂ„ en verksamhet, som kan slĂ„ sĂ„ hĂ„rt mot landsbygden och vĂ„ra möjligheter till bildning, kan vi Socialdemokrater aldrig acceptera. Vi kommer dĂ€rför att rösta nej till förslaget pĂ„ besparingar som ligger för beslut pĂ„ onsdag!