Satsa på landsbygden – rädda folkhögskolor

Folkhögskola2019-11-28 18:49
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen nåddes vi av det oroväckande beskedet att det skall göras stora neddragningar på våra så viktiga Folkhögskolor. Av ett sparbeting på fem miljoner väljer man att lägga 70 procent av besparingarna på landsbygden, och det är Fårösunds Folkhögskola som drabbas värst.
Politikerna talar om att satsa på landsbygden och på integration. Dessa besparingar leder till motsatsen!
Vi är emot alla planerade neddragningar på skolan, men koncentrerar oss här på SFI.
För dem som kommit till norra Gotland som flyktingar och bosatt sig här har möjligheten att läsa svenska i Fårösund varit en stor tillgång. Folkhögskolan har en varm atmosfär med mångfaldsprägel och med fin och hjälpsam personal.
De som kommit hit från andra länder och bosatt sig här är viktiga för bygden! De flesta är barnfamiljer och tillskottet av barn till den flera gånger nedläggningshotade grundskolan i Fårösund har varit betydligt. Det har verkligen känts som att skolan nu är räddad. På förskolan har 35-40 procent av barnen utländsk bakgrund och på grundskolan cirka 22 procent.
Flera av de som kommit hit arbetar nu i förskolan, skolan, äldrevården, som personliga assistenter och i hemtjänsten och flera är under utbildning. Som alla vet behöver vi mycket personal inom vården i framtiden.
Om politikerna menar allvar med sin vilja att satsa på landsbygden och på integration måste sparbetinget på Folkhögskolorna upphävas!