Uddlösa åtgärder för att rädda småföretagen

På Gotland står nu mängder av företagare inför risken att verksamheten eventuellt kan behöva läggas ner som en följd av coronaviruset.

"På Gotland står nu mängder av företagare inför risken att verksamheten eventuellt kan behöva läggas ner som en följd av coronaviruset."

"På Gotland står nu mängder av företagare inför risken att verksamheten eventuellt kan behöva läggas ner som en följd av coronaviruset."

Foto: Illustration: Stefan Hörberg/Rithuset

Företagande2020-04-08 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förutom den personliga tragedi som en konkurs skulle innebära för både företagaren och de anställda kommer det innebära en negativ spiral i form av minskad samhällsservice och ökad arbetslöshet. 

De senaste dagarna har vi sett mängder av exempel på företagare på Gotland som inte bara hittar kreativa sätt att försöka stödja det egna företaget, men även så gott de kan försöker bistå andra företag, sjukhus, skolor och samhället för att hantera krisen. 

På Gotland står småföretagen för den största andelen av de kommunala skatteintäkterna. Årsintäkterna från den kommunala skatten är 3,7 miljarder kronor. 33 procent av skatteintäkterna på Gotland kommer från småföretagen och deras anställda vilket motsvarar 1,2 miljarder kronor.

För att stödja och hjälpa lokala företagarna lanserar vi, Företagarna Gotland fyra förslag på regionala/kommunala åtgärder:

1. Slopa helt kostnaden för kontroll- och tillsynsärenden samt löpande avgifter i form av vatten och sophantering.

2.  Kommunen och relevanta leverantörer måste skyndsamt se över möjligheten att förlänga fakturor, betalningstider och övriga villkor för att öka likviditeten hos småföretagen. Leverantörsfakturor måste skyndsamt betalas av kommunen. Hyror och avgäld som kommunen debiterar bör reduceras.

3. Vid akuta situationer har upphandlande myndigheter möjlighet att göra undantag från lagstiftningen och istället direktupphandla från de mest krisdrabbade företagen på Gotland. 

4. Inrätta en företagsjour för kommunens företagare som har frågor om företagandets fortlevnad och bistå med korrekt guidning till rätt instans för ytterligare råd och hjälp. 

Att driva företag innebär alltid en risk. Men det finns inga i samhället som är bättre på att hantera en kris liknande den vi står inför än en företagare. Det sitter i företagargenen att vara påhittig och med alla medel som finns tillgängliga försöka hitta lösningar för att kunna fortsätta driva verksamheten. 

Men den kris hela samhället och näringslivet nu står inför saknar motstycke och kommer kräva såväl ödmjukhet som handlingskraft av våra beslutsfattare för att mildra och motverka. Det som kan göras måste göras, och det snabbt, för att främja de jobbskapare som behöver finnas kvar i vår region även i morgon. 

Det sitter i företagargenen att vara påhittig och med alla medel som finns reda ut kriser.