Klinte förskola – från nämndens synvinkel

Förskola2018-08-17 12:56
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det pågår en förändring på Klinte förskola (Holken) som lett till oro, ilska och uppmärksamhet i media. Jag och förvaltningen beklagar att informationen till föräldrarna kommit sent, så borde det inte vara. Jag förstår att det skapar oro.

Förskola och skola är viktiga verksamheter. Region Gotland satsar därför mer än de flesta andra kommuner på just de verksamheterna. Det innebär bland annat en högre personaltäthet i förskolan på Gotland än snittet i riket.

På Gotland har vi ett system för att fördela pengar till förskolor och skolor som kallas skolpeng. Det omfattar både privata och kommunala verksamheter. Det innebär enkelt uttryckt att förskolan eller skolan får ett fastställt belopp för varje barn som deltar i verksamheten. Skolpengens storlek bestäms av nämnden varje höst för nästföljande år. Varje verksamhets budget beror sedan på antalet barn.

Att Klinte förskola förändrar verksamheten beror på att det nu är färre barn än man brukar ha och därmed mindre pengar till medarbetare. Man har då valt att också förändra sin organisation och sitt sätt att arbeta med barngrupperna i syfte att kunna bedriva så bra verksamhet som möjligt.

Förskolan i Klinte är i en på Gotland ganska vanlig situation. Att antalet barn inte är lagom många för den organisation man haft eller kanske skulle önska sej. Det här händer regelbundet, och kan hanteras på olika vis. Exempelvis att tre klasser för årskurs 7 blir två klasser i år 8 följande läsår. Att en en-avdelnings förskola har plötsligt över 30 barn, och får dela avdelningen i mindre barngrupper. En skola som gärna undervisar varje årskurs för sej får färre elever och får göra en klass för årskurs 4-5. Någon förskola får en vårtermin tränga ihop sej, för att ta emot en extra barngrupp. En förskolegrupp kanske får flytta in i en skola.

Det här är förändringar som behöver göras för att antalet barn inte är lika många på varje plats, varje år och för att systemet med skolpeng flyttar pengar till verksamheter som får fler barn. Förändringar som alltid görs på det sätt man tror gagnar alla barn i skol- eller förskoleområdet bäst. För alla vill ju erbjuda så bra verksamhet som möjligt åt våra barn.