Kristdemokraternas tomma ord

Förskola2019-11-25 14:29
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Förskolan ska vara en lugn och trygg plats för alla som går där. Där ska finnas en känd och trygg famn att krypa upp i och inget barn ska behöva uppleva stress i stora och stökiga barngrupper. Vi vill att barn, föräldrar och förskolepersonal ska kunna lite på att vi politiker gör allt vi kan för att förskolan ska fungera.”

Orden är inte mina. Men när jag i valet läste insändaren undertecknad av Sara Lidqvist (KD) tyckte jag att den väl fångade även mina prioriteringar för gotländsk förskola. Därför undrar jag nu hur det känns för öns kristdemokrater? Nu när man gör sig av med en tredjedels tjänst per förskola och förstorar barngrupperna. Kunde barn, föräldrar och förskolepersonal lita på att Kristdemokraterna gjorde allt de kunde för att förskolan ska fungera?

I sin första helt egna budget landar den enskilt största besparingen på förskolan. Även om alliansen valt att undanta denna och därmed sänkt sitt resultat hade man nått det så heliga 2%-målet. Det fanns alltså inte ens ekonomiska incitament för att genomföra besparingen. Alliansen och kristdemokraterna väljer ändå att skära allra mest på våra allra yngsta. På redan hårt pressade barnskötare och förskollärare som skapar trygghet för såväl barn och föräldrar. 

Det var säkert någon som trodde på kristdemokraternas löften inför valet. Jag hoppas de inte gör om misstaget och minns sveket mot barnen, mot föräldrarna och mot personalen. Mot Gotlands framtid.