Försvaret av Gotland är en papperstiger

5 mars 2018 13:57

Var det inte så att Gotlands regemente P18 skulle återuppstå för att försvara Gotland? Men vad har regeringen (S) egentligen tänkt sig att vi ska skrämma ryssen med? När allt är klart, när det nu blir, ska regementet ha hela 450 ”medarbetare”. Detta är ju inte ens en hel bataljon.

Ett försvar värt namnet innebär att man måste införa fullständig värnplikt för alla gotlänningar för att få till ett sjö-, luft- och markförsvar som kan förhindra en fientlig kustinvasion eller en luftlandsättning med brigadförband. Detta skulle kunna göras med ett lokalt försvar på mellan 6 000-8 000 soldater. Först då har man en tillräcklig styrka för att hålla viktiga delar på ön under tillräcklig tid för att Sverige skulle kunna få fram förstärkningar eller internationellt stöd mot angriparen.

Den framtida militära förmågan med 450 ”medarbetare” innebär förvisso att man kan försvara kvarteret runt Visby stadshotell, möjligen delar av ringmuren runt Visby, men just ingenting av övriga Gotland. Vad man har gjort är att avföra försvaret av Gotland från dagordningen – för nu är ju ön ”försvarad”. Att ÖB och media inte protesterar mot denna papperstiger är obegripligt.

Så jobbar vi med nyheter