Det finns stora behov av investeringar i vårt gemensamma samhällsbygge; i välfärd, i rättssamhälle och för klimatomställningen. Tyvärr har den säkerhetspolitisk utvecklingen i Europa gått åt helt fel håll. Det ställer krav på investeringar också i vår försvarsförmåga.
Sedan den socialdemokratiskt ledda regeringen tillträdde hösten 2014 har mycket hänt i försvarspolitiken. Totalt kommer 33 miljarder kronor tillföras det militära försvaret under 2016–2020, en ökning av de årliga försvarsanslagen med nästan 30 procent. Häromveckan kom regeringen överens med Centerpartiet och Liberalerna att tillföra det militära försvaret ytterligare fem miljarder kronor år 2022 och därefter ytterligare fem miljarder årligen fram till och med 2025. Helheten i Försvarsberedningens förslag, som presenterades i maj i år, ska genomföras på ett sätt som ryms inom de överenskomna ekonomiska ramarna.
Beslut har fattats om att åter aktivera repetitionsutbildning, mönstring och grundutbildning med värnplikt. Det har varit helt nödvändigt för att skapa en robust personalförsörjning. Armén organiserats i två brigader, nödvändiga försvarsmaterielsystem som luftvärnssystemet Patriot, ubåtar A26 och den nya JAS 39 Gripen E har beställts. Och när Gotlands regemente, P 18, invigdes var det första gången sedan andra världskriget ett nytt regemente invigdes. Den försvarsuppgörelse som gjorts mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna kommer även att få effekter för Gotland. Vår försvarsförmåga på Gotland måste långsiktigt och uthålligt förstärkas.
Det militära försvaret kan inte lösa sina uppgifter helt på egen hand. Försvaret av landet är en uppgift för hela samhället. Därför har planeringen av totalförsvaret – samhällsverksamheten som krävs för att förbereda landet att möta ett väpnat angrepp – återupptagits. Försvarsmakten och Länsstyrelsen på Gotland har fått ett särskilt uppdrag att utveckla totalförsvaret på ön, för att kunna fungera som en förebild för andra.
För att satsningarna på det militära försvaret inte ska tränga ut nödvändiga satsningar på välfärd, rättssamhälle och klimatomställningen kommer en skatt på banker och finansiella aktörer att införas. Förra året gjorde de fyra största bankerna en vinst på 112 miljarder kronor. För socialdemokraterna är det självklart att banksektorn också ska bidra till vårt lands säkerhet.
Vi socialdemokrater vill bygga ett starkt samhälle, som ger människor trygghet i vardagen och som ger människor framtidstro. Att vårt land är självständigt och att vårt närområde präglas av säkerhet och stabilitet är grundläggande förutsättningar för att ett starkt samhälle ska kunna byggas.