Det är inte 800 000 kr betongstig vi behöver

Resurserna behövs på annan front.

Resurserna behövs på annan front.

Foto: Anders Wiklund/TT

Försvaret2019-11-19 12:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

800 000 kronor kostar konstverket som planeras på Tofta garnison, vem sa ja till det?
Gotlänningarna får ofta höra om och om igen att nybyggnationen av Tofta garnison, som huserar Gotlands Regemente, får en allt dyrare nota. Detta är legitima kostnader i sammanhanget som står för garage, verkstäder, kontor och så vidare. Alla möjliga byggnader som alltså behövs för ett funktionellt regemente. Ett konstverk är inte nödvändigt för att uppnå det.

Generellt när det pratas om Försvarsmakten och ekonomi så är det sällan med positiva vibbar eftersom myndigheten är rejält bantad. Pengabristen påverkar de anställdas löner, materielens kvalité och uppgradering av föråldrade system. Inte heller på fastlandet kan försvarsmaktspersonal tycka att det är värt med ett konstverk för 800 000 kr på sin arbetsplats.
Konstverket jag pratar om är en park på ett par tusen kvadratmeter där en upphöjd stig ska gjutas i gråbetong. Detta hörde jag i SR P4:s intervju uppladdad tionde november kallad "Betongstig ska pryda P18". Där säger projektledaren från Statens Konstråd Marianne Jonsson att "konstnären har gjort en nästan sensuellt organisk struktur". Enligt Jonsson uttrycker konstverket släktskap med de gotländska murarna, Försvarsmaktens verksamhet och skyttevärn.

För mig som jobbar dagligen på garnisonen är det här planerade konstverket ett enormt slöseri med resurser som behövs på annan front. Ska vi soldater som sliter hårt för att bli så bra som möjligt på att försvara landet bli behagade av en stig i betong? Ska officerarna planera bättre anfall när de vandrar på 800 000 kr i fast form? Ska motståndare till Försvarsmakten få ännu mer motivation av att vi lägger pengar på ytterligare onödigheter?

Vem sa ja till det här projektet? Vem tycker det är värt det? Soldater och officerare som ser det dagligen? Gotlänningar som kommer att få se det en gång per år på öppet hus? Vem?
800 000 kronor kan lika gärna gå till foder åt vår Harald VI och jag är säker på att han är kapabel till att göra ett konstverk i särklass efter att ha idisslat ett tag.

Karta: Tofta Skjutfält