Kallt krig för klimatets skull

Försvaret2019-10-21 12:46
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den gode Sten Sandberg har i två insändare lyckats få klimathysterin till nya höjder genom att koppla vår Försvarsmakt och dess kostnader till att vara en fråga om klimatet. Det var dock inte helt oväntat att dylika argument skulle se dagens ljus. Får jag då bidra med en fundering i all anspråkslöshet – borde vi inte hylla den tid när vi benämnde förhållandet mellan stormakterna som ”ett kallt krig”.

Klimatet lär ju lida av uppvärmning och ett kallt krig måste då rimligen bidra till en långsammare temperaturhöjning. Ja tramset kan nå oanade höjder när hysterin fått fäste. Herr Sandbergs korståg mot vår Försvarsmakt är tämligen välbekant men så irrelevanta argument som klimatpåverkan har vi hitintills varit förskonade ifrån. Ytterligare ett tips till herr Sandbergs korståg är att förbjuda soldaternas torsdagsärtsoppa. Svår gasbildning i tiotusentals magar är ju ett slag mot klimatet.

Att sprida desinformation över en av vårt lands viktigaste uppgifter är allvarligt. Uppgiften är att skydda landet och folket mot andra staters våld och förstörelse. Klart- Slut.

Beträffande vår Afghaninsats som herr Sandberg oroar sig för kan jag lugna med att den avslutades år 2014.

Herr Sandberg blandar sen vildsint försvarskostnader som i ena stunden är för höga och i nästa andetag ska räcka till att klara landet utan hjälp från NATO. De 1,5 procent av BNP som vi nu siktar emot skulle behöva vara 4 procent eller snarare 5 procent om vi skulle stå helt ensamma. Norge och Danmark stod helt ensamma år 1940 och ockuperades på några veckor. Båda länderna är nu NATO-medlemmar.

Frågan om kärnvapnens placering och vara eller icke vara på vårt territorium är egentligen irrelevant. Målet måste vara att kärnvapen inte detonerar i Sverige. Och det gör de inte om den anfallande makten inser att reaktionen på anfallet blir deras egen undergång. Och skulle ändock så ske kan vi tala om en klimatpåverkan av gigantisk altitud där IPCC:s hockeyklubba får bytas mot en straffspark rätt upp i atmosfären. Därför måste stormakten avhållas intill minsta fundering på att använda sina kärnvapen. Det gör man inte med sköna ord och välvillig underkastelse utan genom ett starkt försvar, beslutsamt uppträdande och en förmåga till absoluta skarpa motåtgärder.

Ett lands frihet och kostnaden för att bevara den kan dessutom inte värderas genom kamerala jämförelser med andra utgifter för välståndet.

Låt oss vara realistiska och se vår plats på jorden som värd att försvara med respekt för våra förfäder som byggde landet och med mod och vilja att bevara landet för kommande släkten.