Fritidsbanken är värt pengarna

Fritids- & sportartiklar2019-11-12 14:38
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Det är inte värt pengarna”. Så valde regionrådet Fredrik Gradelius (C) att beskriva Socialdemokraternas förslag att säkerställa en fortsatt verksamhet vid Gotlands fritidsbanker. Fritidsbanker växer fram över hela landet. Nu senast i Kalmar valde man att permanenta verksamheten efter att den visat sig ha positiva effekter. 

Fritidsbanken är ett bibliotek av utrustning där vem som helst kan låna utrustning för att till exempellåna skridskor till skolans utflykt, låna utrustning när man provar på en ny idrottsform eller ett par längdskidor när snön fallit. 

Fritidsbankerna är utöver att vara en resurs för bättre folkhälsa och jämlik idrott också en arbetsmarknadsinsats. Gotlands idrottsförbund som drivit fritidsbankerna på Gotland sedan 2017 har tack vare etableringen kunnat erbjuda 6 personer anställning. En anställning som förflyttat personer närmare arbetsmarknaden. 

Fritidsbankerna är också en mötesplats och en resurs för integrationsarbetet. Språkträning, fika och arrangemang har skapat en till plats i syfte att skapa samhörighet och gemenskap på Gotland.

Fritidsbanken finns på 91 platser i landet. I de flesta fall är kommunen huvudman. Men endast fritidsbankerna i Visby och Klintehamn drivs helt utan stöd från kommunen efter att Alliansen dragit in stödet från och med 2019. Utan detta stöd är framtiden för våra fritidsbanker hotad.

Gotlands idrottsförbund jobbar nu hårt för att fritidsbankerna ska bli kvar trots indraget stöd. Hittar de ingen lösning ser det i dagsläget ut som det måste lägga ned verksamheten.

Vi Socialdemokrater tycker att fritidsbankerna är värt pengarna. I vårt budgetförslag skjuter vi till 400 000 kronor per år för att säkra en fortsatt verksamhet. Vi hoppas att Fredrik Gradelius och övriga ledamöter i fullmäktige har omvärderat sitt ställningstagande och nu instämmer i vårt förslag.