Vi söker ständigt partners som vill utveckla Gotland

Det kan bli till nytta för badande gotlänningar.

Mer tid för bad, kan bli konsekvensen.

Mer tid för bad, kan bli konsekvensen.

Foto: Gorm Kallestad/arkiv

Fritidsanläggningar2020-04-24 10:49
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett av Alliansens vallöften från 2018 var att återinföra den så kallade utmaningsrätten. Enkelt förklarat kan man säga att det innebär att företag och organisationer kan ta initiativ till att pröva upphandling av delar av Region Gotlands verksamhet – allt ifrån drift av badhus till materialförsörjning – om man kan visa att man kan utföra uppdragen bättre eller billigare.. Utmaningsrätt är också en del i att öka mångfalden och förbättra den kommunala verksamheten, ungefär som intraprenad, avknoppning eller kundval. Kort sagt är det ett sätt att möjliggöra för fler partners som vill vara med och utveckla Gotland, så att vi gotlänningar kan få mer för våra skattepengar.

Redan de första månaderna med utmaningsrätt har vi fått flera utmaningar, där aktörer vill pröva om de kan utföra verksamhet bättre kostnads- och kvalitetsmässigt än vad Region Gotland kan. En av utmaningarna rör driften av Solberga- och Hemsebadet, de två bad som Region Gotland i dag äger och håller öppna i egen regi.

Vi i Alliansen föreslår nu att Regionstyrelsen ska anta utmaningen kring badhusen. Vi ser att driften av badhus är en väl avgränsad verksamhet där privat drift kan vara möjlig. Med en aktör som har ekonomiska incitament att öka antalet badade timmar kan både kundnöjdheten och folkhälsan förbättras. Det är ett utmärkt erbjudande till Gotland och gotlänningarna om det kan bli verklighet.

Självklart leder detta också till frågor kring simundervisning och simföreningarnas verksamhet. Det är viktiga verksamheter som vi vill ska värnas om det blir flera aktörer som lägger bud på att få överta verksamheten. Därför har vi också gett tydliga direktiv kring att simundervisning och föreningarnas behov ska kartläggas och bli en del av vad Region Gotland betalar för ifall en entreprenör får chansen att överta verksamheten.

Vi söker ständigt efter nya partners som vill vara med och utveckla Gotland. I det arbetet behövs såväl frivilligorganisationer, kulturutövare som företag och andra. I arbetet med utmaningsrätten kommer inte alla som vill överta driftansvaret för verksamhet från Region Gotlands egen regi få göra det – alla våra verksamheter är inte lämpliga. Men privat drift av badhus är en åtgärd som kan leda till fler badade timmar och bättre folkhälsa. Därför går vi vidare med att titta på förutsättningarna för det.