Otillgängliga för frågor om tillgänglighet

Så kan somliga utestängas.

Så kan somliga utestängas.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Funktionshinder2019-09-23 13:24
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det nya ledarskapet som Alliansen stoltserade med i valrörelsen märks inte mycket av när det gäller att ha möten med funktionshinderrörelsen och diskutera viktiga frågor för funktionshindrade.

Tekniska Nämnden och Miljö- och byggnämnden har inrättat gemensamma samrådsmöten med funktionshinderrörelsen för att där ta upp frågor som rör funktionshindrade och rätta till de brister som finns. 

Vid mötet i maj kom inte den centerpartistiske ordföranden från miljö- och byggnämnden ens till mötet och hade inte heller meddelat någon frånvaro.

Vid mötet nu i september kom inte den moderate ledamoten från tekniska mämnden och han hade inte meddelat något.

Självklart haltar möten när den styrande majoriteten inte kommer och kan svara på de frågor som kommer upp på dessa möten. Inte heller fanns det ansvariga tjänstemän med på möten så många frågor förblev obesvarade.

Det finns alltid frågor som rör färdtjänst, sjukresor  och beställningscentralen och flera frågor var återkommande men det fanns ingen med från majoriteten eller från förvaltningen som kunde svara på några frågor eller vad som gjorts sen förra mötet.

Andra frågor handlade om badplatser, toaletter, trafik och gator och vägar där i de flesta fall förvaltningen fick meddela att det inte finns pengar budgeterade. Även för små enkla åtgärder som bättre information om var hjälpmedel finns vid badplatser och att markera trappor och övergångsställen blev svaret från tjänstemän att det inte finns pengar. Någon politiker från den styrande majoriteten fanns ju inte att fråga.

Funkisam med flera organisationer som prioriterat dessa möten med förhoppning att få svar på frågor och löften om att brister ska rättas från den styrande majoriteten och ansvariga tjänstemän är självklart mycket besvikna vilket flera gav uttryck för. 

Att samverka med funktionshinderrörelsen för att göra vårt samhälle mer tillgängligt är något som mycket tydligt inte har någon hög prioritet hos den nya styrande majoriteten. 

Vi socialdemokrater kommer självklart fortsätta arbeta för ett Gotland som ska vara tillgängligt för alla.