9 000 gotlänningar behöver inga dyra rådgivare

Det enda pensionsvalet man behöver göra är att jobba hos en arbetsgivare som har kollektivavtal.

Det enda pensionsvalet man behöver göra är att jobba hos en arbetsgivare som har kollektivavtal.

Foto: Hasse Holmberg

Gotland2017-12-26 14:29
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Pension framställs ofta som något krångligt och svårt. När fältet är fritt för rådgivare som i själva verket är säljare blir det i slutändan ofta en dyr affär för spararna.

Var fjärde svensk uppger att förvaltarens avgift har liten betydelse när de väljer fonder för sitt pensionssparande. Att så många inte bryr sig mer om avgifterna är en lönsam affär för banken.

Rådgivarna på banken är i själva verket säljare som tjänar provision på att erbjuda sina egna, dyrare sparprodukter till osäkra kunder.

Mitt viktigaste råd är att se till att du betalar låga avgifter på ditt pensionssparande, eftersom låga avgifter är nyckeln till en hög pension. Ingen kan garantera avkastningen, men avgiften känner vi till på förhand och kan påverka själva.

Min egen tumregel: Allt över en procents avgift är dyrt!

För att undvika att pensionen äts upp av avgifter och utebliven ränta på ränta genomför tjänstepensionsföretaget Collectum upphandlingar av den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP.

Efter tre upphandlingar är resultatet bland annat halverade avgifter och ett överskådligt, kvalitetssäkrat utbud. För den enskilda spararen kan en halverad avgift innebära 330 000 kronor mer i pension, enligt Collectums avgiftsrapport 2017.

De låga avgifterna inom tjänstepensionen ITP minskar behovet av dyr rådgivning – och även den som föredrar att vara ”soffliggare” kan vara säker på att få en bra pension i framtiden. Just nu pågår en fjärde upphandling som ska vara klar under början av 2018.

Bara på Gotland handlar det om 9 000 ekonomer, ingenjörer, kommunikatörer och andra privatanställda tjänstemän som kommer att få nya prispressade pensionslösningar att välja mellan.

Det enda pensionsvalet man behöver göra är att jobba hos en arbetsgivare som har kollektivavtal. Då ingår tjänstepension.

Vill du ändå ha rådgivning: välj en oberoende tjänst, exempelvis den rådgivning som den fackliga organisationen PTK erbjuder. Då får du hjälp att placera dina pengar utan kostnad.

Pensionssparande ska vara enkelt att begripa och de olika alternativen ska hålla hög kvalitet, så att inga dyra rådgivare behövs.

Läs mer om