Agera mot bedrägerier

Samla ansvaret för utfärdande av id-handlingar till Polisen, skriver Hans Lindberg.

Samla ansvaret för utfärdande av id-handlingar till Polisen, skriver Hans Lindberg.

Foto: Erik Simander/TT

Gotland2017-08-04 11:50
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bedrägeribrotten blir allt fler. Bara förra året anmäldes över 300 bedrägeribrott på Gotland. Brottsförebyggande rådet, Skatteverket, Polisens nationella bedrägericenter och Bankföreningen har efterlyst en översyn av utfärdandet av id-handlingar. Nu föreslår även regeringens egen utredning av brottslighet mot det offentliga att regeringen vidtar åtgärder. Trots att regeringsföreträdare sagt att de ska se över situationen har ännu inga åtgärder presenterats. Det är nu hög tid för Morgan Johansson som nytt ansvarigt statsråd att ta tag i frågan.

Bedrägeribrotten kostar samhället mångmiljardbelopp varje år och är ett växande samhällsproblem. Den största skadan för samhället är dock inte ekonomisk – den är att tilliten i samhället riskerar att urholkas. Ökande oro och risk för terrorattentat understryker behovet av att terrorfinansiering försvåras.

I Sverige utfärdas varje år tre miljoner id-handlingar från fyra olika utfärdare. Kraven för att utfärda en id-handling varierar. Många id-handlingar kan lätt förfalskas och vem som helst kan på ett par minuter hitta erbjudanden på internet om falska svenska legitimationer för några hundralappar.

Utöver utfärdarnas olika krav för att ansöka om en id-handling saknas en funktion för kontroll av id-kort. Att enkelt kunna kontrollera om en id-handling är giltig eller stulen är en förutsättning för att minska identitetsstölder.

För att komma till rätta med säkerhetsbrister och de olika kraven för att utfärda en id-handling behöver en nationell gemensam utfärdandeprocess införas – kraven för att utfärda exempelvis ett körkort ska vara de samma som kraven på att utfärda ett pass. Om en gemensam utfärdandeprocess inte kan uppnås så bör antalet utfärdare minskas.

Brottsförebyggande rådet, Skatteverket och Polisens nationella bedrägericenter har alla efterlyst ett mer samlat grepp om svenska id-handlingar. För bara några veckor sedan presenterades regeringens utredning av bedrägeribrott mot det offentliga som även den föreslår att regeringen bör vidta åtgärder för att samla utfärdandet av id-handlingar.

En förändring på det här området är bra för konsumenter, välfärd, handel och banker. Bara förra året anmäldes över 300 bedrägeribrott på Gotland, utvecklingen måste vändas. Förändringen som behövs är att regeringen ser till att samla ansvaret för utfärdande av id-handlingar till Polisen. När stöd nu även finns i regeringens utredningar saknas skäl för Morgan Johansson att inte agera.