Alger och valfrihet

Gotland2005-07-20 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Temat alger är sommarplågan i medierna i år. Det är nästan så att man skulle kunna tro att det finns alger överallt och hela tiden. Är de inte i havet, på stranden och i träsken så är det på sidan 1, 6-9 eller 9-23 i någon tidning. När algerna avtar som problem så är detta tyvärr inte lika tydligt i media-floden. Bilden av Östersjön som "en enda ärtsoppa", har skrämt bort turister och förmodligen tillsammans med förra sommarens lite kyligare väder bidragit till en något mindre turistanstormning i år till Gotland. Under förra årets algchock försökte jag få reda på om några hade blivit sjuka av bad eller närkontakt av tredje graden med alger - det var knappt någon. Maneterna på västkusten förmodas ställa till med mer bekymmer.
Jag misstänker att oron för alger är ett större problem än algerna i sig själva.
De jag har varit i kontakt med har så gott som jämt kunnat bada vid någon närliggande strand utan större problem med alger, trots gröten på tidningssidorna och ute till havs.
Det som drabbas är snarare turistnäringen. Jag vill inte påstå att algerna inte utgör något problem, men vart tog balansen i rapporteringen vägen? Med lite källkritik och nyansering kan turisternas badande bli av i högre utsträckning. För turistnäringens och barnens skull, får man väl hoppas att "algfrihet" får lite uppmärksamhet också. Kanske behövs det en mer positiv återrapportering? En idé är att rapportera tillsammans med badtemperaturerna - t.ex. Sudersand på Fårö +22 grader i vattnet och algfritt.
Till slut vill jag ändå peka på att det är ändå valfritt att bada. (De blåser på andra ställen& )
Läs mer om