Alla på Gotland hjälps åt att spara på vattnet

Gotland2019-02-07 17:37
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till signaturen ” Undrande” angående dricksvattenfrågan.

Region Gotland har tvingats införa bevattningsförbud regelbundet de senaste åren på grund av vattenbristen, och gotlänningarna har anammat detta och spara väldigt mycket vatten.

Detta är vi alla mycket tacksamma för!

Vattensituationen på Gotland är fortfarande kritisk på grund av de senaste årens torra klimat.

Detta innebär bland annat att nivåerna just nu i de små vattenmagasinen (brunnar etcetera) och i de stora vattenmagasinen (träsk med mera) är mycket under det normala.

Med största sannolikhet kommer bevattningsförbud att införas över hela ön redan i april i år.

Även inom organisationen Region Gotland bidrar vi till att spara vatten.

Detta bland annat genom att vid underhåll av vårt fastighetsbestånd försöka – där det går – byta ut till snålspolande toaletter samt vattenblandare.

Detsamma gäller vid nybyggnation.

Region Gotlands vattenledningsnät ses över hela tiden, förlusterna i nätet är strax under tio procent. Det är väldigt lågt, jämfört med övriga riket.

Det vatten som används till tvätt av regionfordon samt bevattning av grönytor, fotbollsplaner, rabatter, blommor med mera är ofta återanvänt spolvatten från Bingeby vattenverk vilket lagrats i ett gigantiskt underjordiskt vattenmagasin.

Kampanjen ”Spara vatten” berör även anställda inom regionen. Insändarskribenten tar vidare upp va-debiteringsnivån. Avgifterna på Gotland ligger kring riksgenomsnittet, även efter den tänkta höjningen av va-avgiften om sex procent som planeras.

Det bör även nämnas att va-verksamheten finansieras med avgifter, och ska inte gå med vinst och inte heller med förlust.

När det gäller vattenresursen på norra Gotland finns goda möjligheter att lagra vatten från kalkindustrin innan en vattenreningsprocess i ett verk.

Här pågår fortlöpande diskussioner mellan oss och aktörerna på norra ön.

Vi tittar förstås också på hur andra kommuner gör. Att rena vatten via grusåsar fungerar inte. Sådana åsar finns inte på ön, och framför allt inte för de mängder vatten det handlar om.

Självklart ska vi alla hjälpas åt att spara vatten.

Det gör företag och offentlig sektor samt organisationer såväl som abonnenter som är ansluta till det kommunala ledningsnätet och alla som har enskilda brunnar.

Det är samma grund- och ytvatten vi alla hämtar vårt viktigaste livsmedel från – vårt dricksvatten!

Tack för allas er hjälp!

Läs mer om