Ambulans? Var god dröj!

Ambulans. Kan låta vänta på sig, även i Visby.

Ambulans. Kan låta vänta på sig, även i Visby.

Foto: Janerik Henriksson / TT

Gotland2017-07-03 15:32
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Grannen sitter på balkongen med sin hustru och äter en tidig midsommarbuffé. Sjunker ihop och visar tydliga tecken på en kraftig stroke.

Hustru ringer ambulans och får beskedet att den är i Slite. Det kommer sen att dröja mer än 45 minuter innan ambulansen anländer. Detta händer centralt i Visby 21 juni på dagtid. Fem minuter från lasarettet!

De flesta av oss känner till att numera kan man med framgång behandla stroke om tidig/omedelbar behandling kan ske.

Låt mig börja med min enkla sammanfattning; det här är fullständigt oacceptabelt!

Till ansvariga politiker och tjänstemän, några frågor och synpunkter:

• Är det rimligt att Visby med 25 000 invånare ska ha en väntetid på 45 minuter? En vanlig vardag ? Dagtid?

• När alla tre ambulanserna är låsta för lång tid framåt, finns det då någon extra beredskap för olycka/sjukdomsfall nr 4? Och nr 5?

• Vad gjorde helikopterbesättningen vid aktuell tidpunkt? Satt det kanske en välutbildad akutsköterska och räddningsman i hangaren och väntade? Skulle de inte kunna ha tillgång till akutbil och stötta i sådan här situationer i närområdet?

• Finns det, eller borde man kanske överväga ett samarbete med lasarettet eller någon vårdcentral som kan skicka en akutläkare? Det viktiga är ju att primärt få vård till patienten. En sådan resurs skulle helt enkelt kunna komma i en taxi till den olycksdrabbade med en rejäl akutväska.

• Är det så att Regionen handlat upp tre ambulanser och att man sen anser sig nöjda med detta? Har inte Falcks som kör ambulanserna påtalat ett långt större behov? Och hur har man beaktat det?

• Finns det någon kvalitetsuppföljning av väntetider på samtliga ambulansuppdrag?

• Vad händer nu i Almedalsveckan? Är en ambulans låst med anledning av veckan?

• Hade man haft kvar IVPA larm (= i väntan på ambulans) i tidigare omfattning så hade det kommit två trygga, välutbildade brandmän som hade kunnat hjälpt hustrun hantera situationen och förberett maken i väntan på ambulansen.

Läs mer om