Angående oljeutsläpp i Östersjön
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Återigen påminns vi om Östersjöns utsatthet för oljeutsläpp. Just nu pågår ett omfattande saneringsarbete utefter Gotlands ostkust efter oljeläckage från ett lastfartyg. Detta aktualiserar det stora behovet av förebyggande åtgärder, klara internationella regler och en effektiv spaningsorganisation. Egentligen är det anmärkningsvärt att de kraftfulla åtgärder som krävs inte för längesedan har genomförts.Det måste gå att finna lösningar där den viktiga sjöfarten, som i grunden är ett miljövänligt transportsystem, kan fortsätta och samtidigt inte förorsaka skador på den känsliga östersjömiljön. Miljöministern och Naturvårdsverket borde med mycket större pondus kunna stå emot de starka ekonomiska krafter som hävdar sjöfartens intressen när dessa uppenbarligen inte fullt ut inser de stora potentiella miljöriskerna.
Vi som har ansvar för naturreservatet Stora Karlsö har anledning att känna särskild oro för oljeutsläpp. Stora Karlsö är Östersjöområdets främsta fågelberg med 10.000-tals häckande sillgrisslor och tordmular. Dessutom en stor mängd annan sjöfågel. Vi har mardrömmar ibland när vi tänker på vad ett oljeutsläpp kan innebära, särskilt om det skulle inträffa omkring 1 juli då sillgrissleungarna i tusental hoppar från bohyllorna och förenar sig med föräldrarna ute på havet. Denna mardrömssituation var på väg att inträffa 1964 då ett stort oljebälte drev mot Stora Karlsö vid denna tidpunkt på året. Men som genom ett under vände vinden, oljebältet drev bort och tiotusentals fåglar räddades undan en katastrof.
Men sillgrisslorna på Stora Karlsö kan också drabbas på annat håll. Det handlar om de områden i södra Östersjön som är övervintringsområde och där oljeutsläpp också allvarligt kan påverka populationen.
Östersjön är ett känsligt innanhav som på allt sätt måste skyddas från miljöstörningar av olika slag. Tillsammans med eutrofiering och miljögifter är oljeutsläpp en väsentlig faktor som påverkar det ekologiska systemet.Vi måste påminna oss om det faktum att människan är en del av detta system. Vi inte bara påverkar genom utsläpp. Vi påverkas också direkt och indirekt och sätter i praktiken krokben för oss själva och kommande generationers möjligheter till ett gott och rikt liv.
Fler skrivelser har under den senaste tiden skickats till näringsministern och miljöministern med anledning av det nuvarande oljeutsläppet. I dessa skrivelser har man påtalat den stora risk som fraktfartygen utgör genom mängden av passager (cirka 50 000 per år idag och med sannolik fördubbling om 10 år) och det faktum att de har stora mängder bunkerolja och bränsle i tankarna.
Vi ställer oss bakom de krav som framförs om att all fraktfartygstrafik dirigeras till en rutt syd och sydost om Hoburgs bank, naturligtvis med undanta för de fartyg som skall anlöpa gotländska hamnar. Detta beslut måste tas omedelbart.
Vi vädjar nu till regeringen att en gång för alla ta ansvar och vidta de kraftfulla åtgärder, akut och på sikt, som krävs för att komma tillrätta med sjöfartens oljeutsläpp.
Östersjön är som våra barn. Den är unik och känslig och kräver därför vår omtanke och omsorg ? nu och för framtiden.VD
Likalydande brev till: Näringsminister Thomas Östros, Miljöminister Lena Sommerstad. Kopia till Generaldirektör Lars-Erik Liljelund, Naturvårdsverket